I Lojo efterlyser man ett klart utlåtande från minister Henna Virkkunen. Foto:KSF Media-arkiv

Lost kan få en fortsättning

Statsrådet förutsätter att nuvarande social- och hälsovårdssamarbeten fortsätter. Uttalandet har väckt hopp i Ingå och Sjundeå, medan politiker i Lojo vill att förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen meddelar vad man egentligen vill med uttalandet.

Trots politisk ovilja i Lojo, kan staden bli tvungen att fortsätta Lost-samarbetet med Ingå och Sjundeå. På tisdagen drog regeringen riktlinjer för hur kommun- och servicestrukturreformen ska framskrida. I statsrådets utlåtande framgår att strukturlagen ersätter ramlagen om kommun- och servicestrukturreformer.
Det betyder att statsrådet förutsätter att social- och hälsovårdssamarbetsområden som Lost fortsätter tills det finns en klarhet i hur man ska gå vidare. Specialmedarbetare Erkki Papunen på social och hälsovårdsministeriet säger att ingen kommun ska blir utan hälsovård vid årsskiftet.
– Det här binder ju ingen i evigheter, men vi förutsätter att man fortsätter nuvarande avtal. Det är inte meningen att det ska förhindrar kommunfusioner, utan gäller bara kortaste möjliga tid. Det ska inte heller förhindra Lojos möjligheter att bygga upp någonting nytt, utan bara vara en lösning tills det blir klart hur Ingå vill gå vidare, säger Papunen.

Manar till lugn

– Det här är ju det enda förnuftiga, att börja med någonting nytt för följande två år skulle inte vara klokt. Det här är det minst arbetskrävande för alla parter, säger Jarl Boström, kommundirektör i Ingå.
Boström säger att han har varit i kontakt med tjänstemän i både Sjundeå och Lojo.  
– Här finns känslor inblandade, men vi måste kunna ta det lugnt. Vi har kommit överens tidigare också. Jag hoppas att vi kan komma överens och att det inte behövs ett statligt ingripande.
 I utlåtande från den 5 juni står att " statsrådet vid behov använder den behörighet som det bestäms om i ramlagen att förplikta kommunerna att hålla fast vid de samarbetslösningar om vilka de meddelat". Boström säger att om kommunerna inte kommer överens om social- och hälsovårdssamarbetet, kan statsrådet tillsätta en utredningsman

Tråkig situation

I Lojo har många politiker meddelat att de inte är intresserade av att fortsätta Lost-samarbetet. Stadsfullmäktige vice ordförande Irene Äyräväinen säger att luften är tjock av åsikter och att hon nu vill att förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen ger ett klart utlåtande i saken.
– Situationen är tråkig och dålig för personalen, oberoende av i vilken kommun de arbetar. Vi får se vad det här handlar om. Minister Virkkunen har tidigare sagt att social- och hälsovårdssamarbetets förpliktelser inte längre är i kraft och jag förväntar mig nu att de klargör det här.
Äyräväinen säger att det är ont om tid att lösa situationen och att hon hoppas ministeriet ger ett utlåtande ännu denna vecka. Hon ser ändå inte ett samarbete med Ingå och Sjundeå som omöjligt.
– Jag är speciallärare, så jag vet att inget är omöjligt. Tiden får utvisa vad det blir av det här.