Ministrarna samlandes till presskonferens i dag på förmiddagen. Foto: Lehtikuva

Målet är nya kommuner i början av 2015

Regeringen håller fast vid tidtabellen för kommunreformen. Målet är fortfarande att de nya kommunerna kan börja fungera i början av 2015.

Det har ännu inte slagits fast hur stort befolkningsunderlag de nya kommunerna ska ha. Den frågan avgörs före slutet av månaden.
Regeringen kräver att kommunerna fattar beslut om sammanslagningar senast i början av 2014, och sammanslagningarna ska träda i kraft senast i början av 2017.

Regeringen uppmuntrar kommunerna till fusioner genom att bevilja dem bidrag.
Ministrarna slog fast linjerna för kommunreformen i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo på morgonen. Riksdagen börjar diskutera kommunreformen i morgon. 

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta anser att Socialdemokraterna lyckats bra i förhandlingarna kring kommunreformen. Feldt-Ranta är ordförande för partiets kommunarbetsgrupp.

– Regeringen har godkänt en linje där SDP:s mål har beaktats. SDP har konsekvent varit emot tvångssammanslagningar. I den nu föreslagna modellen blir det inget tvång för kommunerna och statsmaktens befogenheter i frågan har inte ökats, säger Feldt-Ranta i ett pressmeddelande från SDP.