Bild från en av veckoslutets många sjöräddningstillbud. Foto: Sjöbevakningen i Hangö

Jägare sysselsatte sjöbevakningen

Sjöbevakningen i Hangö har under veckoslutet haft flera sjöräddningstillbud till havs.

På fredag morgon evakuerade sjöbevakningen jägare väster på Russarö. Jägarna hade själva försökt komma bort med egen båt men på grund av den hårda sjögången hade propellern fått omfattande skador.
Samtidigt syd på Tvärminne evakuerades jägare med jourhavande sjöräddningshelikoptern eftersom det var omöjligt att ta sig i land med patrullbåten.


Strandsatta
I lördags meddelade jägare öster på Russarö att de inte kunde ta sig bort för egen maskin. Sjöbevakningsstationens patrull ryckte ut för att konstatera att det enda säkra sättet att evakuera är med sjöräddningshelikoptern. Deras båt blev kvar i den hårda sjögången mot strandklipporna.
Under lördags eftermiddagen meddelade jägare öster på Russarö att de var strandsatta. Båten hade delvis sjunkit men de hade ingen nöd och ville vänta ut det hårda vädret. Samtidigt kom det anmälan av oroliga anhöriga angående jägare som de inte fått kontakt med. Sjöbevakningen fick senare kontakt med dem och de hade ingen nöd.
Frivilliga sjöräddningsföreningen evakuerade även jägare från en holme mellan Jussarö och Bågaskär.

Vinschades i säkerhet
Klockan 2 på natten mellan lördag och söndag räddades fyra jägare och fyra hundar från en holme mellan Russarö och Morgonland. Vågorna var då så pass stora att de sköljde över jägarnas fötter. Jourhavande sjöräddningshelikoptern vinschade människorna och hundarna i säkerhet.
Under söndagen evakuerades med jourhavande sjöräddningshelikoptern de jägare som av egen vilja blivit kvar på skäret - tre jägare och tre hundar.
 

Rekordhelg
Vinden har under veckoslutet varierat mellan 10-19 meter i sekunden och varit av varierande vindriktning. Vågornas höjd har varit 3 till 5 meter.
I alla fall förutom ett var jägarna från inlandet, de mest långväga från Rovaniemi.
I medeltal evakueras jägare en till två gånger om året på Finska viken. Denna helg var fallen hela sex stycken till antalet.
Alla fall hade enligt sjöbevakningen kunnat undvikas genom att följa och kontrollera väderleksrapporterna.