Årets Samstämt i Pargas

250 spelmän och dansare mötte upp i Pargas.

Man kunde ju tänka sig att ett festtåg med uppvisningar här och där i hjärtat av Pargas, en sommarlördag i gassande sol iklädd folkdräkt, var mera en svettig episod än en "vadjagärgladbubbelmage" tilldragelse. Icke. Från fredag kväll till söndag eftermiddag dansade, spelade och umgicks cirka 70 spelmän och 180 folkdansare från hela landet. Lappfjärds menuetten i Pargas vackra kyrka, där syrener i full blom på var sida av ingången välkomnade oss, var en sällsam upplevelse för mig som deltog i min första stämma.

Dansglädjeungdomarnas suveräna uppvisning, Purpurrin och Polonäsen, två långa varma kvällar med folkdans varvat med pardans, god mat och glad gemenskap, deltagarna från 0 till.. tja 90(?) år, de många vackra folkdräkterna, fiolerna och dragspelen. Fortfarande bubblig innanför när jag minns.

Till festuppvisningen på söndagen hade vi alla övat under året i våra egna danslag och nu samlades miniorer, juniorer och seniorer för att dansa en berättelse om när engelsmännen kom till Finlands västra skärgård och vi lärde oss danser av varandra. Ni kan tro att miniorerna smälte hjärtan!
I väntan på höstens övningar och nästa års stämma.
Tack.