Unga vill delta och påverka

Politik som hobby har inte hittills varit en möjlighet för unga i Ingå, eftersom det helt enkelt inte har funnits någon politisk verksamhet för unga. Det verkar dock bli en ändring på det nu.

Svensk ungdom har efter en paus på drygt tio år återupplivat sin lokalavdelning i Ingå. Dessutom verkar det som att ungdomsverksamhet är något som intresserar även andra partier.

Svensk ungdoms nya lokalavdelning i Ingå höll sitt andra årsmöte i början av mars. På mötet valdes kommunfullmäktigeledamoten Henrik Wickström till ordförande och på det konstituerande mötet valdes Elin Sundblad till vice ordförande, Emilia Sjöberg till sekreterare och Johan Enström till kassör.

Till ordinarie medlemmar valdes Cindy Höckert, Jenny Fagerström och Anna Nyberg. Wilma Lindqvist och Jessica Henriksson valdes till suppleanter. En stor del av den nya styrelsen består av helt nya medlemmar och avdelningen växer hela tiden.

Mycket praktiskt
Hittills har verksamheten till stor del handlat om praktiska arrangemang i samband med grundandet av föreningen, men det finns också planer på att i framtiden såväl delta i SU:s nationella kampanjer och evenemang som att ordna egna för de egna medlemmarna.

Dessutom håller man styrelsemöte en gång i månaden, då aktuella politiska frågor behandlas. Främst betonas naturligtvis lokala frågor som rör unga.
Ordförande Henrik Wickström poängterar ändå att SU-verksamheten inte bara handlar om politiska frågor och att uppfostra framtida politiker, utan även om att helt enkelt få unga att engagera sig i något. Medlemskapet ska inte vara en börda för någon.

– Jag blev medlem för att jag tyckte att det verkade intressant och för att det är roligt att vara aktiv inom något, håller Anna Nyberg med.

Kan påverka
Samtidigt kan de unga också påverka på riktigt, då de ärenden som behandlas under styrelsemötena i de lokala avdelningarna runt om i landet förs vidare till SFP, som i sin tur kan påverka via politiker.

– Men vi har också en viss möjlighet att direkt påverka lokala frågor i och med att vår ordförande är förtroendevald inom kommunfullmäktige, säger Elin Sundblad.

Just nu fokuserar den nya styrelsen främst på att komma i gång ordentligt och att sprida ordet om SU i Ingå.

– Målet är att få alla ungdomar i Ingå att åtminstone veta om att vi finns, säger Elin Sundblad.

– Det skulle också vara intressant om det skulle finnas ungdomsavdelningar även hos andra partier i Ingå. Då skulle man kunna inleda ett samarbete och till exempel ordna gemensamma debatter.

För tillfället är det bara SFP som har någon typ av verksamhet för ungdomar i Ingå, men det verkar ändå som om återupplivandet av SU har fått även andra politiska föreningar att fundera på att grunda en ungdomsavdelning. Bland annat uppger Ingå socialdemokratiska förening att den har planer på att i framtiden ha en aktivare ungdomsverksamhet.