Beväringarna vill inte fimpa!

Kampanjen mot tobak, snus och elcigaretter faller inte i god jord i Obbnäs. Här vill beväringarna hålla fast vid sina rökpauser.

– Jag har hört om kampanjen och tycker själv att den verkar onödig. Jag anser att man i armén borde få röka om man vill, säger undersergeant Sebastian Malmström.
Som rökare vet han hur mycket en rökpaus uppskattas under lägren eller efter maten.
– Det finns ju olika sorters rökare. En del som kommer hit är svårt beroende av tobak och om de inte får sin rökpaus kan det bli riktigt besvärligt för dem, med koncentrationen till exempel, säger Vincent Forsman, även han undersergeant.
Malmström tillägger att det framför allt är svårt för nya rekryter att vara utan cigaretter.
– Rekryttiden är annars också så stressig. Att tvingas vara utan tobak gör situationen många gånger svårare. Jag minns själv hur svåra de två första dagarna här var. Jag blev jätte arg och rastlös då jag inte fick ha tillräckligt med rökpauser.

 

Nödvändig kampanj

En helt annan uppfattning om kampanjen har officerarna Kimmo Huhta och Otso Suppanen som arbetat på garnisonen i tre respektive två år.
– Det är bra med en kampanj om att göra armén rökfri. Det går i linje med det övriga Finland, där det hela tiden blir svårare att få tag på tobak och att hitta en plats där rökning är tillåten. Om bara en slutar på grund av kampanjen är det värt besväret, säger Huhta som inte själv röker.
– Jag gjorde på min tid som beväring ett förslag om att göra armén rökfri och fick då ett diplom för det. Tydligen har den idén gått vidare och det gläder mig, säger Supponen som anser att personalen ska föregå med gott exempel.