Långtidsarbetslösa får hjälp att hitta arbete

Novagos rekryteringsprojekt Go har börjat mycket lovande. Sedan starten i augusti har det lyckats sysselsätta 40 personer. En av dem är Sjundeåbon Karl Nilsson.

– Det känns fint att ha fått jobb. Jag har kommit i mål, säger Karl Nilsson som arbetat i en vecka som produktionsplanerare på företaget Vegamark i Karis.
Innan han anställdes här var han arbetslös i över ett år, vilket betyder att han klassats som långtidsarbetslös. Det var efter många års omfattande nedskärningar på gasbolaget där han arbetat i över tjugo år som han själv drabbades av uppsägning.
– Sedan jag fick sparken har jag sökt över 40 jobb, berättar han.

Svårare ju äldre du är
När VD:n för Vegamark ringde upp honom och frågade om han ville komma på arbetsintervju, utan att han hade skickat sin ansökan just till det företaget, blev han både förvånad.
– När man letat länge efter olika jobb och så kommer det en arbetsgivare som söker upp en, då blir man nog överraskad. Småningom förstod jag att det finns en grå eminens som hjälp mig på traven, förklarar han.

Inflytelserikt Novago

Den gråa eminensen var Novagos rekryteringstjänst Go. De hade kontaktat Vegamarks VD Timo Räisänen och gett Nilssons CV då de visste att Räisänen letade efter en produktionsplanerare. Novago hade i sin tur fått uppgifterna från arbetskraftbyrån och fungerade på så sätt som en spindel i arbetsmarknadsnätet.
– Vi hade på sensommaren meddelat Novago om den nya tjänsten och inom två månader hade de sökt fram flera personer som vi kunde intervjua. Karl var den som hade mest erfarenhet av den sorten vi sökte, säger Räisänen.
Han tyckte att Novago som personalförmedlare handlade mycket snabbt och effektivt. Att hitta rätt sorts person för ett jobb kräver tid och därmed också pengar och enligt Räisänen gav Go-projektet en besparing av båda.