Tandregleringen får fortsätta i Lojo

All tandreglering som påbörjats i Lojo avslutas där, också när det gäller Sjundeåborna. Det här berör kring 200 barn. Ett av dem är Daniela Papadaki.

Daniela Papadakis tandläkare i Lojo satte under hösten fart på regleringen för att hinna bli klar med tänderna innan Lost-avtalet går ut - i onödan visade det sig.
– Efter många om och men fick vi svaret att tandregleringen fortsätter i Lojo, säger en lättad Jeanette Papadaki vars dotter Daniela får tandreglering i Lojo.
– Det skulle ha varit hemskt att byta tandläkare, för jag känner mig trygg med min nuvarande. Han har humor, säger Daniela Papadaki som är livrädd för att sitta i tandläkarstolen.
– De dagar jag ska till tandläkaren vaknar jag på morgonen med en hemsk känsla och tänker att usch, i dag ska jag igen spänna tandställningen eller dra ut en tand. Då är det fint att i alla fall veta att tandläkaren är försiktig, säger Daniela om hur hon tänker.

Sjundeå tackar
Sjundeås ledande tandläkare Riitta Rapila är också tacksam över det beslut Lojo gjort om tandvården.
– Det är en jättefin grej att de kan slutföra alla regleringar som påbörjats där. Det skulle ha varit krångligt att byta tandläkare mitt i behandlingarna eftersom varje tandläkare har sitt eget sätt att sköta regleringen. Nu kan vi i lugn och ro se över hur vi ska börja sköta kommande patienter i Sjundeå.

Redan nu finns en väntelista på ett tiotal regleringspatienter i Sjundeå. Vården av dem har inte påbörjats i Lojo på grund av att vårdavtalet sagts upp.
– Det är ingen katastrof att barnen får vänta lite. Tandregleringsärenden är inte brådskande. Skulle Lojo däremot ha vägrat behandla våra nuvarande regleringspatienter till slut skulle det ha varit en katastrof. Vi håller på att rekrytera en tandreglerare som bäst, men det är ännu oklart hur många dagar i veckan vi behöver en här, säger Rapila.

En tung process
Att tandregleringspatienterna äntligen fått besked om hur den fortsatta vården ska gå till är en stor lättnad för de involverade. Men att processen varit så krånglig förargar Jeanette Papadaki, eftersom förloppet förorsakat hennes dotter fysisk smärta.
– Tandläkaren, som ända fram till denna vecka trott att vården skulle flytta till Sjundeå den första januari, ville försnabba regleringsprocessen så att tänderna skulle vara raka den sista december.

Beslutet ledde till att Papadakis åkte till tandläkaren i Lojo flera gånger i veckan under oktober. Tidigare har de besökt tandläkaren varannan månad.
För att regleringen skulle framskrida snabbare opererade tandläkaren fram en tand som satt uppe i tandköttet och spände fast den med gummiband i den övre tandradens ställning. Från början var det meningen att tanden skulle få växa ut av sig själv, men nu gjordes ingreppen i rask takt. Dessutom spändes tandställningen med kortare intervaller än tidigare.

Förutom dotterns smärta är Jeanette Papdaki ledsen över att informationsgången fungerat illa.
– Tandläkaren sade att allt samarbete ska ta slut, medan politikerna i Sjundeå sade någonting helt annat. Jag har ringt, frågat och frågat men ingen har kunnat ge svar, säger hon uppgivet och efterlyser bättre information till invånarna.
Riitta Rapila är medveten om att informationsgången inte fungerat, men hon vet inte hur de kunde ha skött saken på annat sätt.
– Jag beklagar faktiskt att det inte fungerat. Det enda jag kan säga till tandläkarnas försvar i Lojo är att de inte heller vetat hur allt ska skötas. Men nu vet vi och nu är läget bra.