Sjundeå får ny herde i februari

Sjundeå svenska församling får fortsättningsvis vänta på ny kyrkoherde till februari, trots att den enda sökande föreslås bli vald. Svenska kyrkans uppsägningstid sätter käppar i hjulet för den finska kyrkobyrokratin.

Maria Venhola, som arbetar som kaplan i Nacka församling i Sverige, är fortfarande den enda sökande till kyrkoherdetjänsten i Sjundeå och föreslås därför nu tillträda tjänsten. Den tredje sökomgången, som gjordes för att församlingsrådet i Sjundeå svenska församling ville det, gav inga nya sökande.

Den byråkratiska sidan går nu vidare så att domkapitlet vid sitt möte den 24 oktober ger Venhola fullmakt för tjänsten. Däremot kan hon sannolikt inte ta emot tjänsten förrän nästa år, eftersom hon som präst i svenska kyrkan har en uppsägningstid på tre månader.
– Det har präster inte här hos oss, så det var något vi inte hade räknat med. Om hon säger upp sig genast efter vårt möte kan hon ändå inte börja förrän i februari, säger notarie Clas Abrahamsson vid domkapitlet i Borgå stift.

Församlingspastorn i Sjundeå finska församling, Irene Erkko, ska vid sidan av egen tjänst sköta kyrkoherdetjänsten i Sjundeå svenska församling under oktober månad. Hur fortsättningen sköts ska ses över i ett senare skede.