Valdebatten i Sjundeå: Närservicen behöver nya former

Valdebatten i Sjundeå vaskade fram förslag på nya potentiella lösningar för att trygga närservicen och affärsutbudet i Sjundeå.

Affärsverksamhet är privat och ska så vara, tyckte kandidaterna i valdebatten i tisdags. Däremot kan kommunen i sin planering göra det möjligt för nya affärer att etablera sig.

- Kommunen kunde också stödja aktiva företagare som vill ha en mindre affär. Till exempel genom att se till att det finns små affärsutrymmen i centrum, sade Stefan Svanfeldt från SFP.
- I stället för att försöka få en affär i norra Sjundeå, där det kan vara svårt att få i gång en lönsam verksamhet, kunde vi försöka locka hit en liten affär som kan tänka sig att satsa på hemkörning av varor, sade Maria Koroma-Hintikka, som ställer upp på utbrytargruppen Tahto&toivos lista. Listan består främst av tidigare samlingspartister.

Antero Honkasalo (V) lyfte fram en intressant tanke om hemkörning av tjänster. En buss kunde förutom att köra hem varor och erbjuda bank-, post- och bibliotekstjänster vid hemdörren.
- Ett sådant försök kunde man till och med få statsstöd för. För den äldre befolkningen kunde det vara en mycket bra lösning, sade han.