Valdebatten i Sjundeå: "Vi är inte i strid"

Sittande fullmäktigeledamöter tillbakavisade bestämt påståendet om att kommunalpolitiken i Sjundeå präglas av stridigheter. - Det har gjorts värre än det är i medierna, säger både SFP:s och De grönas representant.

Västra Nylands kommunalvalsdebatt samlade ett trettiotal intresserade kommunbor till AKK-skolan. Deltagarna var intresserade och engagerade med många frågor och kommentarer. Speciellt engagerade ungdomarnas situation och kollektivtrafiken.
- Att sköta ungdomarnas angelägenheter är en nödvändighet. Det finns mycket att förbättra i kommunens agerande. Det är inte rätt att vi bygger en idrottsplan med ett stängsel och ett starkt lås på, säger Centerns kandidat Arto Varpio.

Han fick  understöd av De grönas Kristian von Essen som lyfte fram vikten av att kommunen skärper sig när det gäller ungdomsfrågor. Samtidigt betonade han att läget blivit märkbart bättre. Alla kandidater beklagade att det planerade Walkers-kaféet har fördröjts på grund av invånarbesvär. 
- Ett ungdomskafé är ett utmärkt sätt att få mycket till stånd med små resurser, sade Antero Honkasalo från Vänsterförbundet.

Maria Koroma-Hintikka, som kandiderar för Tahto ja toivo, konstaterade att ungdomsfrågan inte kan diskuteras utan att kollektivtrafiken kommer upp.
- Många unga bor utanför kommuncentrum och måste ta sig till aktiviteter på något sätt. Därför måste kollektivtrafiken utvecklas.

Ismo Turunen, obunden på SDP:s lista ansåg att det ändå i stor utsträckning kommer an på föräldrar att skjutsa sina barn till hobbyer både inom Sjundeå och i andra kommuner.
- Vi kan inte erbjuda allting här, utan föräldrarna måste skjutsa sina barn.

Fusionsfrågan väckte som väntat stort intresse och SFP:s Stefan Svanfeldt beklagade att fusionsfrågan blivit en så tung tvistefråga.
- I många andra frågor har vi jobbat bra tillsammans helt över partigränserna. Vi är inte i strid, säger han.

Alla partier var också överens om att valkampanjen ska föras i konstruktiv anda utan smutskastning.
- Vi sysslar inte med smutskastning, vi håller oss bara till realiteterna, sade Kalle Holm, obunden på Samlingspartiets lista.