Unga väljare vill veta mer

Unga väljare ger gärna sin röst åt en kandidat som själv är tillräckligt ung för att förstå sig på ungdomarnas vardag. I kväll är det dags för Mitt i Nylands valdebatt klockan 18 i Aleksis Kivi-skolan i Sjundeå.

– En stor del av dem som sitter i fullmäktige nu är gamla gubbar, säger Martina Flygar från Sjundeå och efterlyser fler unga bland kommunalvalskandidaterna.
Som det är nu vet de unga inget om de uppställda och kan därför ha svårt att välja sin representant.
– Jag vet ingenting om kandidaterna. Ibland ser man upphängda valplanscher, men då står bara vilket nummer man kan rösta på och ingenting om vad kandidaterna arbetar för. Jag tycker det borde finnas en kort infotext längst ner så man lättare kunde bestämma sig, säger Nicole Lehto, också hon från Sjundeå.
Lehto håller med Flygar om att yngre kandidater behövs, för att få fram de ungas sak.
– Alla kandidater har väl någon gång studerat, men det är bara de unga som verkligen förstår hur det är att leva på nudlar, säger hon och menar att det bara är unga politiker som ser realistiskt på till exempel unga studerandes stödbehov.

Personen avgör
Partitillhörigheten är inte nödvändigtvis så viktig, det centrala är att personen är den rätta. Nico Alhoranta från Kyrkslätt är ännu inte säker på huruvida han ska rösta eller inte. Han känner ingen som ställer upp i valet och tycker därför det är svårt att veta vem han ska ge sin röst åt.
– Om jag röstar så spelar det ingen roll för mig vilket parti rösten går till, bara det inte är något extremt parti så som kristdemokraterna eller sannfinländarna.
Enligt Alhoranta har de studerande i Kyrkslätts gymnasium gått igenom de olika partiernas värdegrunder tillräckligt noggrant på lektionerna i samhällslära för att åtminstone de som är intresserade av politik ska kunna veta hur de ska välja.
– Jag hör till dem som inte är så värst intresserade, säger Alhoranta men tillägger ändå att han själv gärna skulle se en kandidat som arbetar för frågor som berör de unga i Kyrkslätt. 
Han efterlyser ett ställe för ungdomar att umgås på och dessutom tycker han att kommunen inte ska spendera pengar på onödiga saker, så som kommunhuset.
Också Tomi Koskinen  tycker att det är svårt att välja en kandidat som står för de värden som står honom själv nära, även om han känner till vad de olika partierna står för.
– Jag tror därför att jag röstar blankt. Men det känns trevligt att få rösta, så det är klart att jag ska göra det.

Tåg och buss, tack
En fråga som kommer upp i samband med diskussionen om studierna är den om tågtrafiken i Sjundeå.
– Jag skulle aldrig bo i Sjundeå om jag studerade i Helsingfors, säger Flygar och menar att det är svårt att smidigt komma både till och från Helsingfors centrum.
– Fler bussar kunde dessutom gå till Kyrkslätt från Sjundeå. Nu måste jag komma till skolan med morgonbussen eftersom det inte går senare bussar hit, fast jag börjar skolan klockan två på dagen. Det går visserligen bussar från Ingå och Hangö, men de stannar inte i Kyrkslätt, fyller Lehto i.