Islams två ansikten visas i Kyrkslätt

Kyrkslätssbon Kian Dowlatabad har sett den muslimska världens två ansikten. I hans installation i Kyrkslätts bibliotek får besökarna möta västerländska fördomar och den verklighet han upplevt i Iran.

Det känns som att göra en snabbsväng österut när man stiger in i mötesrummet i Kyrkslätts bibliotek. På golvet finns det en gungstol och en persisk matta och på väggarna hänger det bilder som är tagna i Iran och Afghanistan. Kvinnliga besökare får dessutom klä sig i det muslimska plagget niqab om de så vill.
– Det här är en träffpunkt mellan väst- och östvärlden, säger Kian Dowlatabad om sin installation i Kyrkslätts bibliotek.
Tanken bakom installationen är att kontrastera västerlänningarnas uppfattning av Islamvärlden med den verklighet som Dowlatabad själv vuxit upp med.
– Jag vill rätta till den missuppfattning som västerlänningarna har om öst. Sen jag kom till Finland har jag fört ett inre krig i mitt huvud mot de starka fördomar som västerlänningarna har mot den muslimska världen.

Djupa sår

Dolwatabad, som är född och uppvuxen i Iran, har varit med om den iranska revolutionen och dess konsekvenser. De här upplevelserna har orsakat djupa sår som ännu sitter starkt kvar i honom.
– Jag känner fortfarande en smärta inuti mig över allt det onda som händer där. Den här installationen är ett sätt för mig att behandla och uttrycka min ångest.

Två synvinklar

Installationen är delad i två delar. Tanken bakom fördelningen är att se islamvärlden med två olika ögon: ur västerlänningarnas och muslimernas synvinkel.
– Sätter man sig på den persiska mattan får man uppleva den muslimska världen ur ett västerländskt perspektiv. Om man däremot sätter sig i gungstolen får man en insikt i hur muslimerna själva ser på sina länder.