Inför valdebatten del I: Hur tänker de äldre?

Då kommunalvalet – och därmed också Mitt i Nylands valdebatter – närmar sig inleder tidningen en gallupsrunda bland väljarna. De äldre är först ute med att få sina knäckfrågor hörda.

I Sjundeå går känslorna heta bland de äldre väljarna inför det stundande kommunalvalet. Frågor som rör vården och kommunsammanslagningen engagerar väljarna, trots att man inte är säker på att den egna rösten verkligen gör någon skillnad.

– Jag går i alla fall och röstar. Annars har jag inte heller någon rätt att klaga om fullmäktige tar fel beslut i någon fråga, resonerar sjundeåbon Helena Henriksson.
Den viktigaste frågan då hon röstar är den om vården.
– Jag är besviken på beslutsfattarna som försatt oss i det läget vi är i just nu. Att vi inte längre ska samarbeta med Lojo i fråga om vården oroar mig, som är gammal och behöver vård, säger hon och berättar att hon är diabetiker, har högt blodtryck och har genomgått två höftoperationer.

Tåg och butik

Henriksson betonar att också kollektivtrafiken i Sjundeå är viktig för henne.
– Vi behöver fler tågturer mellan Sjundeå och Helsingfors. Dessutom vill jag gärna ha en matbutik till i kommunen. Förr fanns det många små butiker och det var bra, säger hon.
Vem hon ska rösta på är fortfarande öppet, trots att hon alltid tidigare röstat på samma parti.
– Det har skett så många förändringar i grupperna att det blivit svårt att rösta på ett visst parti, man vet inte vad de står för längre. Kanske jag nu för första gången ska avvika från partitänkandet eftersom jag är så besviken på att fullmäktigeledamöterna, som ska jobba för kommuninvånarnas bästa, bara har stridit sinsemellan, säger Henriksson.

Stora frågor engagerar

Timo Heiskanen som är Sjundeåbo sedan födseln har alltid röstat på någon han känner väl. I år har han ändå ingen aning om vem som ska få hans röst.
– Det kommer att bli en väldigt spännande höst. Jag väntar på att få se vem som kandiderar och sedan kan jag bestämma vem som blir min kandidat. Partiet har ingen betydelse för mig, eftersom de just nu är så splittrade i Sjundeå, säger han.
Heiskanen hör liksom Henriksson till dem som alltid brukat rösta, fast i år gör han det med lite större intresse än förr.
– Då jag ännu var i arbetslivet och jobbade i Esbo och Vanda var jag inte så intresserad av den lokala politiken, men nu har den saken ändrats då jag blev utan jobb, säger Heiskanen och berättar att det företag där han och hans fru jobbade plötsligt flyttade till Estland.
Att politiken i Sjundeå handlar om stora frågor som vård och sammanslagningar gör att fler än vanligt kommer att aktivera sig i valet, tror Heiskanen. Själv tycker han att Sjundeå borde ha gått samman med Lojo, med tanke på vården.
– Jorvs sjukhus är överbelastat och dessutom är det lång väg dit. Fast Sjundeåborna i söder tycker väl att det är lång väg till Lojo, säger han och tillägger att valet naturligtvis också handlar om språkfrågan.

Hälsa också i Kyrkslätt

I Kyrkslätt är det inte lika tydligt vilka frågor som engagerar väljarna. De äldre funderar självfallet även här på vårdfrågor, men är inte på samma sätt som i Sjundeå oroliga över att bli utan vård säger Tor Wessman från Jorvas.
– Det jag tänker på då jag röstar är att min kandidat ska arbeta för svenska frågor. Kommunal service vill jag till exempel ha, men det har blivit omöjligt i Kyrkslätt.
Wessman vill gärna rösta på en kandidat som är från Kyrkslätt och som har en helhetsbild av kommunen.
Tidigare då Tor Wessman ännu var aktiv inom arbetslivet röstade han på kandidater som arbetade för företagarnas bästa. Den biten är ändå inte längre lika viktig, då han uppnått pensionsålder.
– Viktigare är nu språkfrågan, som varit framme i och med diskussionen om att stänga skolorna i Obbnäs och Friggesby. Då jag har följt med diskussionen har det tydligt kommit fram vem som är för och vem som är emot det svenska i kommunen. 

Ungdomarna är framtiden

För Sol-Maj Lemström är det också viktigt att rösta på en svenskspråkig och svenskt sinnad kandidat, fast hon själv är helt tvåspråkig.
– Det finns fortfarande folk här som inte klarar sig på finska och det måste man komma ihåg.
Lemströms kandidat ska samtidigt vara någon som är kunnig inom många olika områden.
– Åldringsvården står naturligtvis mitt hjärta nära, trots att jag ännu inte behövt den så mycket. En annan viktig fråga för mig är ungdomarna. Dem måste vi ta hand om för de är vår framtid. De behöver sysselsättning och vi måste se till att de mår bra, säger hon.