Den äldre damen lånade ut sitt varmblod

För den som inte har råd att köpa en egen häst finns ett annat, nästan lika bra, alternativ. Lånehästen möjliggör att de som inte har råd att köpa en egen häst, men är duktiga ryttare, får en chans att rida och skola en riktigt bra häst.

– När man en gång ridit på en bra häst är det svårt att nöja sig med något sämre, säger Mikaela Ruuth vars leasinghäst Don Pedro, alias Pete, bor i stallet på Kynnar i Sjundeå.
Ruuth har ridit enda sedan hon var liten, bortsett från några års paus under studietiden.
– Jag hade en egen häst också, men när jag för några år sedan ville ta upp ridningen igen gick inte mina föräldrar med på att köpa en ny häst åt mig. Det är helt enkelt för dyrt. Men då jag hörde om möjligheten att låna Pete blev jag genast intresserad.

Passar bra ihop

Det var på ett annat stall i Lojo som Ruuth först fick höra om Pete. Ägarinnan, som var en äldre dam, ville ändå först se hur Mikaela och Pete kunde samverka – innan hon gick med på att låna ut honom.
– Hon tyckte väl att vi passade ihop och det var så jag fick möjligheten till en egen leasinghäst, berättar Mikaela Ruuth.
Enligt henne var erbjudandet väldigt lockande, samtidigt som hon insåg att också leasinghästar blir dyra.
– Jag räknade mina pengar och kom till att jag med nöd och näppe skulle klara av det, så jag bestämde mig för att låna honom. Kontraktet vi skrev är tillsvidare och jag eller ägarinnan har rätt att upphäva kontraktet när vi vill.

Dyrt men kul

Kostnaderna för Pete går varje månad upp till omkring tusen euro.
– I det ingår stallhyran, försäkringar, hovslagning, vaccineringar, mat som måste vara extra bra med tillskott eftersom han är en tävlingshäst, samt min egen tränare, listar Ruuth upp och tillägger att hon inte betalar någon hyra för själva hästen.
Tanken med en leasinghäst är alltså att en bra ryttare gratis får låna en proffsig häst mot de rörliga kostnaderna som uppkommer runt hästen. Att det ändå blir rätt dyrt stör inte Ruuth.
– När jag kommer hit är det som att stiga in i en helt annan värld än den jag jobbar i. Här kopplar jag av och även om jag är på dåligt humör när jag kommer lämnar jag alltid stället med ett leende på läpparna.