Vårdpersonalen i Sjundeå väger sina alternativ

Senast i september ska det vara klart vilken hälsovårdspersonal Sjundeå har att lägga sjukvårdspusslet med nästa år. Men de olösta frågorna är många och personalen orolig.

Trots att bara fyra månader återstår av avtalet med Lost är det många frågor som är öppna för social- och hälsovårdspersonalen. I går ordnade Sjundeå kommun två informationsmöten för personalen, där kommundirektör Juha-Pekka Isotupa berättade om vad han i nuläget vet om den kommunala hälsovårdens framtid. 

Det han började med var att lova att Sjundeå inte går tillbaka till en sjukvård som liknarsituationen innan Lost-avtalet startade. I praktiken menade han att Sjundeå skull ta de goda sakerna med sig från Lost.
– Jag är visserligen medveten om att Sjundeå är mindre och skörare än Lost men jag hoppas att ni ska ha förståelse för det, sade Isotupa och fortsatte genast därpå att utlova oförändrade rutiner i arbetssättet och i förmånerna.

Det han i det här skedet kunde garantera var att lönerna stannar på samma nivå och att öppethållningstiderna förblir likadana så att personalen också i fortsättningen hinner få tillräcklig skolning.
Den största utmaningen är att få en ledande läkare och socialarbetare som ska pussla ihop vårdhelheten.

Personalen vacklar
Att det finns många som just nu funderar på att överge Sjundeå på fullt allvar var det ingen tvekan om på mötet. Allt för många frågor är ännu öppna i Sjundeå och situationen är allt för osäker – också med tanke på framtiden menar Mia Lindholm som är ansvarig hälsocentralläkare – för att få alla att stanna. Redan nu har ett stort antal i personalen lämnat Sjundeå.
– Det enda goda med den här situationen är att det är arbetstagarens marknad, vilket betyder att vi kan välja och vraka bland jobben, sade Lindholm.

Just nu har de anställda med andra ord trumf på hand understryker diabetesskötare Maritta Wasström.
– Vi kommer därför att kräva att vi får högre lön än den vi har nu eftersom våra ansvarsuppgifter blir bredare. Jag kommer till exempel inte ha någon i Lost att rådfråga längre som jag haft hittills, utan är nu tvungen att fatta alla beslut själv.