Individuell träning ger bättre resultat

Tjänsterna inom motionsbranschen blir allt mer individuella och personliga tränare finns på allt fler gym. En som nappat på trenden är Johanna Pöyhönen från Kyrkslätt.

Att föda fyra barn lämnade sina spår i Johanna Pöyhönens kropp. Kilona från de första graviditeterna lyckades hon själv bli av med, men efter det sista barnet gick det inte längre lika lätt.
– De sista tio kilona satt envist kvar. Till slut tröttnade jag och hörde mig för om personal trainer-tjänsten på mitt gym, säger hon.

Förra veckan träffade Pöyhönen sin personliga tränare Jarno Tynkkynen för tredje gången. De första gångerna går främst ut på att Tynkkynen och Pöyhönen diskuterar hur de första dietveckorna gått. Pöyhönen är nämligen försökskanin för Les Mills-nyheten Protein Diet, ett matprogram som ska kickstarta det nya, hälsosamma livet.
– Dieten går ut på att man i 21 dagar följer ett strikt matschema. Kolhydrater, alkohol och mjölkprodukter är strängt förbjudna. I stället äter man mycket protein och goda fetter, säger Tynkkynen.

Efter det tar man gradvis in goda kolhydrater i maten. Tomma kolhydrater som finns i till exempel vitt bröd och socker ska man fortsättningsvis undvika.

Nyhjälplöst att behöva hjälp?
Varför behöver man en personlig tränare, kan man inte själv göra samma förändringar?
– Ja, hur många finns det som har så hård självdisciplin att de klarar av det själv? Inte jag. Kanske är det nyhjälplöst att behöva hjälp i det här, men än sen då om det fungerar? säger Pöyhönen.

Hon har svårt att tro att till exempel Hollywood-stjärnor skulle se ut som de gör utan personliga tränare. De flesta av oss behöver någon som ger en liten spark i baken. För henne är den största motivationen att det är någon som följer upp hur det går. 

Krävs medvetenhet
Ett individuellt träningsprogram är viktigt också för att kroppen ska fortsätta utvecklas.
– Om du hela tiden tränar på samma sätt så blir kroppen en slags stereotyp. Då den kommer till en viss gräns förstår den inte mera att den ska utvecklas. Därför borde man ändra på något i sin träning med sex veckors mellanrum, säger Börje Lostedt. Tillsammans med sin fru Nina Lostedt driver han företaget Kuntosyke som gör konditionstest och steganalys.

Det sistnämnda har blivit mycket populärt och är också en del av den maratonskola paret startar nästa vecka. Den visar tydligt hur fötterna rör sig när man springer. Minsta fel i steget märks i analysen och kan därefter enkelt korrigeras.
– Men det krävs att man blir medveten om felet. I analysen ser man det visuellt, som på tv. Då går det också lättare att få in i huvudet, säger Nina Lostedt.