Lakrits och dårskap ska leda våghalsar i mål

Extremidrottare från tolv länder klättrar, simmar, paddlar och cyklar just nu i dina trakter. Det är första gången de kan delta i en tävling i världsserien i grenen multisport. Start och mål ligger i Kyrkslätt.

Tidigt på tisdagsmorgonen ljöd startskottet för tävlingen Endurance Quest och tjugotvå lag började sitt 600 km långa tävlingspass.
Under veckan ska lagen ta sig nonstop från Kyrkslätt till Hangö och tillbaka till Evitskog där vinnarlaget väntas passera mållinjen på fredag morgon.

– Det här är världens tuffaste sportgren, och världens tyngsta tävling som någonsin ordnats i Finland, säger tävlingsarrangören Mika Pasonen.
Adventure Races, som den här typens extrema tävling i äventyrssport kallas, är en upplevelseinriktad idrottsform. Den är uppbyggd av flera delmoment som varierar i varje tävling.

Novis från Kyrkslätt

Före detta Evitskogsbon Henrika Malmström deltar för första gången i den här sortens tävling. Triathlonidrottaren blev tillfrågad av herrarna i laget multisport.fi om hon kunde tänka sig att delta och hon tackade omedelbart ja.
– Jag ville pröva på det här, säger hon och medger att hon är lite rädd för den långa sträckan. Hon har inte tränat mer än normalt, vilket betyder daglig träning. Därför hoppas hon att hennes hårda grundkondition räcker till.

Lever på lakrits och choklad

Förutom att lagen tänker spara tid genom att knappt sova alls, tänker de inte heller slösa tid på att laga mat.
– Vår kost består av 90 procent choklad och tio procent lakrits och chips, säger lagkamraten Tero Jäppinen.