Telefonväxeln lades ner för tidigt

Den här veckan ska felet som tystade Kyrkslätts församlingars telefonväxel vara korrigerat - åtminstone delvis. Men fortfarande går det inte att koppla samtal vidare i växeln.

- Det är fråga om ett missförstånd. I september ska vi flytta växelfunktionen till Esbo och samtidigt byta operatör. Nu har DNA kopplat bort någon anslutning för tidigt, säger ekonomichef Sirkka-Liisa Cavonius på Kyrkslätts församlingar.

Eftersom församlingen redan hade förberett sig på operatörsbytet hade simkort från den nya operatören redan skaffats.
– Därför kunde vi ta dem i bruk på kort varsel så att våra mobilnummer fungerar.

Bara mobilt fungerar
Nu kan man bara ringa de direkta 040-nummer som de anställda har. Också hela samfällighetens växelnummer fungerar, men där kan de inte koppla samtalen vidare.
– Men vi strävar efter att ha en fungerande växel i augusti då vi ska börja ta emot anmälningar till höstens verksamhet.
I september blir det hur som helst igen ett nya 09-nummer, då hela växelfunktionen flyttar till Esbo kyrkliga samfällighet. Samtal till växelnumret besvaras då i Esbo, där de kopplas vidare till rätt person. Orsaken till flytten är att personalen i Kyrkslättsförsamlingarna har haft svårt att effektivt organisera arbetet vid växeln.
– Flera personer har delat på uppgiften men det har ändå varit svårt att få växeln tät vid matpauser och semestrar. Nu slipper vi lappandet.