Mera trygghet i skärgården

I och med att sommarstugorna blivit lyxigare har behovet av säkerhetstjänster ökat. Nu har ett nytt företag grundats för att öka trygghetskänslan i skärgården.

På företaget skärgårdsbevakarna.com tror personalen att det finns efterfråga för olika slags övervakningstjänster. Enligt skärgårdsväktaren Anders Grandell finns det många olika faktorer som bidrar till att folk vill ha bättre övervakning av sina sommarstugor, båtar och bryggor.
– Nu för tiden är sommarstugorna utrustade med den senaste teknologin vilket gör att stugan blir ett lockande bete för ovälkomna gäster. Det här är folk också medvetna om och därför vill allt fler satsa pengar på stugans säkerhet och inte bara på stugans bekvämligheter, säger Grandell.
De allt lyxigare stugorna som finns till salu lockar också en hel del utländska köpare. Deras främmande båtar kan ibland väcka oro bland övriga stugägare.
– Vissa stugor är bebodda bara ett par veckor om sommaren, men ändå finns där alla apparater. Därför vill ägarna att det finns utomstående övervakning övriga tider, säger han.

Söker små föremål

Enligt Grandell är skärgårdstjuvarna ute efter mindre storleks saker än de tjuvar som stjäl från sommarstugorna på fastlandet. Det här beror på att det finns begränsat med utrymme i en båt.
– Ibland tömmer tjuvarna bara alkoholförrådet, säger han. Utöver spriten försvinner också små grejer så som kikare, kameror och fiskeredskap.
De vanligaste brotten sker genom att tjuvarna slår sönder fönster. Då går skärgårdsbevakarnas larm i gång och de rycker ut.

Säkerhetstjänster

– En viktig del av vårt arbete går också ut på att begränsa möjliga tilläggskador, till exempel fuktskador som kan uppstå om ett fönster går sönder, säger han.
Till hans arbetsuppgift hör också att köra runt med en av deras två patrullbåtar och övervaka vattnen och granska stugor för övriga skador, så som stormskador.
– Bara genom att köra omkring med våra båtar väcker vi uppmärksamhet och således skapar vi också trygghet i skärgården, säger han.

Väl uttänkta stölder

Stölderna är ofta välplanerade och därför är det svårt att peka ut ovälkomna gäster som rör sig till sjöss.
– Tjuvarna kör ibland med stora fina gummibåtar och då är det svårt att veta om det är en stugägare eller en tjuv, säger Grandell.
Mest inbrott händer sena höstkvällar och tidigt på våren då de inte finns så mycket människor ute på havet och stugorna är obebodda.
– Tack vare Google map har det blivit lättare för tjuvar att hitta en lämplig stuga ute i skärgården att plundra, utan att behöva vara till sjöss för att söka efter ett bra byte.