Ny frisbeegolfbana invigs i Kyrkslätt

Kyrkslätts nya frisbeegolfbana är färdig så när som på de sista spikarna på anvisningsskyltarna. På lördag är det invigning och då får de som vill en snabbkurs i hur frisbeen ska kastas för att träffa korgen - med så få kast som möjligt.

– Ta ett stadigt grepp om frisbeen och kasta den med fart mot korgen. Du kan inte kasta fel för stilen är valfri, säger ordförande för Kirkkonummen Frisbeegolf Sami Ragnell då Mitt i Nyland förhandstestar den nya frisbeegolfbanan.
Officiellt öppnar banan som finns i Vols först på lördag.
Frisbeen, eller discen som den bland proffsen kallas, flyger högt upp i luften, i en helt annan riktning än den var ämnad. Det vill säga bort från korgen och direkt mot bilvägen. Den landar i ett busksnår och kastet kan sålunda konstateras vara ett misslyckat första försök.
– Man hittar tekniken på ett par kast, säger Ragnell tröstande och tillägger att det både finns spelare som kastar discen in med fyra kast och spelare som använder sjuttio kast för att träffa korgen. Huvudsaken är ändå att ha roligt.
Senast vid det trettonde och sista hålet, eller korgen som det kallas i den här typen av golf, borde till och med nybörjaren få discen att i åtminstone flyga åt rätt håll och förhoppningsvis också landa i korgen.

Öppen för alla

Längden på banorna varierar från 51 till 200 meter vilket ger spelarna extra utmaning. I och med att banan är gratis att spela på och öppen för alla går det att träna så mycket man orkar.
– Jag har sett folk som kommer hit för att gå ut med hunden så att de kan spela frisbee samtidigt, säger han.
Men alla spelare bör komma ihåg att ta sina egna discar med när de kommer till banan.
– Det går att köpa en disc både i större mataffärer och i sportaffärerna för en billigt peng, säger Ragnell.
Själv har han en samling av ett tjugotal discar i olika färger. Men då han spelar använder han bara två stycken - en för puttar och en för kast.
– Skillnaden är att en puttdisc är stadigare än en kastdisc, säger han och tillägger att en vanlig frisbee duger bra i början.

Semestersysselsättning

Med en vanlig frisbee i handen styrde han också till en frisbeegolfbana en solig semesterdag för två år sedan för att prova grenen.
– Jag råkade se en nyhet om frisbeegolf på teve och bestämde mig genast för att pröva. Sedan dess har jag inte haft tråkiga sommarlovsdagar, säger han.
Han blev så förtjust i grenen att han förra sommaren så gott som dagligen kastade på den närmaste banan i Veikkola eller andra banor runt om i västra Nyland. Han blev ändå snabbt trött på den relativt långa vägen till de närmaste banorna och började sakna en bana i närheten av Kyrkslätts centrum.
– Tillsammans med fyra vänner bestämde vi att ta itu med projektet och grundade föreningen Kirkkonummen Frisbeegolf.
Efter att kommunen visade grönt ljus för idén att bygga en frisbeegolf bana i trakten och efter flera sonderingspromenader i traktens skogar, beslöt föreningsmedlemmarna sig slutligen för att bygga banan vid Österbyvägen i Vols.
De har själv byggt och planerat alla banor – men en egentlig plan fanns aldrig. I stället lät gruppen fantasin flöda i skogen. Där det var lättast att fälla träd byggdes banan.
– Nu i efterhand tycker jag borde vi ha byggt banan i en tallskog eller på en äng. Nu måste vi konstant vara där och röja för att banan inte ska växa så snabbt igen, säger han.
Helt färdig blir banan först om några år då terrängen mjukats upp av användarna.
– Dessutom ska vi utvidga banan till arton hål som är standardmåttet i officiella tävlingar, säger han.

Veckotävlingar

Trots att banan inte ännu uppfyller de formella måtten ordnar föreningen varje torsdag klockan 18 en tävling där vem som helst får delta.
– Vår yngsta spelare är tio år, säger han.
Deltagaravgiften är två euro och betalas på plats. Med inkomsten köper föreningen en disc som pris åt dagens vinnare.
Enligt Ragnell är frisbeegolf den snabbast växande sportgrenen i Finland.
– Numera finns det fler frisbeegolfbanor än vanliga golfbanor i Finland, säger han.