Våtdräkten är årets sommarboom

Att lära sig simma i elvagradigt vatten är enklare sagt än gjort. Det vet barnen i Långviks simskola, som i stället för att frysa skaffat sig våtdräkter.

Har barnen blivit mesigare med åren eller är det bara föräldrarna som inte kan låta bli att rida på våtdräktstrenden? Det undrar man då man ser att en stor del av simskolebarnen i Långvik har klätt sig i våtdräkter.
Fast så konstigt är fenomenet kanske inte med tanke på att väderleken inte varit särskilt gynnsam den första veckan i simskolan.
– Första dagen var vattnet bara elva grader, berättar simläraren Mia Nilsson-Ollandt.

Trend i år

Hennes kollega i vattnet Katarina Asén tycker sig se en klar våtdräktstrend den här sommaren.
– Det är fråga om en riktig boom, vilket säkert beror på att vi under de två senaste somrarna haft så varmt i juni. I år är det en typisk finsk sommar, men på något sätt tycker vi att det är jätte kallt i år. Det är så lätt att vänja sig vid värmen, men svårt att ta smällen då det igen blir kallt.
Enligt henne var det många av barnen som genast i början av förra veckan köpte våtdräkter åt sig, då de märkte hur kallt det ännu var i vattnet. Asén tycker att det finns både för och nackdelar med de värmande plaggen.
– Det positiva är att de lär sig bättre simtekniken om de inte fryser så i vattnet. De orkar lyssna och öva längre då. Nackdelen är att en våtdräkt flyter, säger hon och menar då att den ger barnet en falsk bild av att kunna simma.

Trotsar vädrets makter

Petra Ingos barn har också våtdräkter för att hålla sig varma.
– Jag lyfter på hatten åt barnen för att de varit i vattnet trots att det varit så kallt. Vi vuxna har stått under träden och huttrat då det regnat, fast vi haft tröjor och regnrockar på oss, säger hon.
Hennes son Oskar Fagerholm, som lärt sig simma fem meter i år, verkar inte bry sig om att vattnet varit kallt. Han njuter bara av att få simma.
– Helst simmar jag med våtdräkten på. Den är varm och så flyter den lite. Fast jag kan faktiskt flyta också utan den, förklarar han.
Oskars storebror Jesper Fagerholm tycker till skillnad från lillebror att det skulle vara viktigt att vattnet är tillräckligt varmt under simskolan.
– Då känns det som att jag verkligen klarar det här, säger han med blåfrusna läppar där han står och försöker värma sig i sin aprikosfärgade badrock.