Två timmars passkö i Kyrkslätts poliskontor

Från och med den här veckan ska alla barn ha ett eget pass. Den nya bestämmelsen har förorsakat rusning - också på Kyrkslätts poliskontor.

Den som i dag ställer sig i passkön i Kyrkslätt ska räkna med en väntetid på omkring två timmar. Stundvis har kontoret haft upp till femtio personer i kö, vilket lett till att alla inte fått plats i det lilla väntrummet. Trettio extra stolar har placerats ut i gångarna, men trots det står folk ute i trapphuset och väntar på sin tur.

Tog en butiksronda

Andra väljer att ta en sväng i matbutiken, i stället för att sitta inomhus och vänta på att det egna könumret ska börja blinka i en av monitorerna vid kassorna. Så gjorde Minna Lindroos från Veikkola, medan hon väntade på att få dottern Peppis pass.
– Jag hann både handla mat och hämta en släktings bil från reparatören under den tid jag väntade. Jag tror jag var borta i två timmar.
Lindroos kom tillbaka i grevens tid. Just som hon steg in i väntrummet för att se vems tur det var såg hon att nummer 27 - alltså hennes nummer - blinkade till.
– Jag tog en liten risk då jag var borta så länge och visst skulle det ha harma om det varit nummer 28 som blinkat då jag kom in. I så fall hade vi fått komma tillbaka i morgon, säger hon.
Minna Lindroos hade egentligen hoppats på att få hämta passet med tidsbeställning, men märkte att det var ännu längre väntetid på det sättet.
– Vi ska åka på resa den 10 juli, men om jag hade bokat en tid för att beställa ett pass hade jag fått vänta till långt efter det. Jag hade med andra ord inget annat val än att komma hit och köa. Nu får jag Peppis pass om ungefär en vecka.
Lindroos är, trots att hon inte bokstavligen stått i kö i två timmar, irriterad på att alla barnfamiljer ska förnya sina pass på en och samma gång.
– Jag kan inte förstå varför inte de föräldrar som tagit ett gemensamt femårspass för sig och sina barn kan få använda dem tills de går ut. I stället ska alla rusa hit på en gång och dessutom under den värsta semestertiden, säger Lindroos.

En veckas väntetid

Hon är inte den enda som är irriterad på situationen. Satu Halt som också ska ha ett pass åt sin dotter är orolig för att inte hinna få passet i tid till Estland-resan nästa vecka.
– Fast de har ju lovat att man ska hinna få det inom en vecka, så jag kan inte annat än att lita på det, säger hon.
Satu Halt ser att det som bäst är nummer 27 i monitorn på väggen ovanför henne och funderar på hur länge det ska ta innan det blir hennes tur med nummer 41.
– Än så länge har vi bara suttit här i femton minuter, men vi har räknat med att det kan ta upp till en och en halv timme innan vi har lämnat in passansökan.
Hon tar inte risken att gå ut emellanåt, trots att det är varmt inomhus.
– Vi väntar här. Blir det riktigt varmt kan vi gå hämta saft från kaféet i nedervåningen.

Fullt ös på stationen

Enligt överkommissarie Rune Svahn är personalen vid Kyrkslättkontoret fullt överbelastad med arbete.
– Trots att kontoret borde stänga kvart över fyra måste vi hålla öppet till fem för att hinna ta emot alla som sitter i kön. För att få bukt med situationen har vi anställt en till polis och den fjärde kassan ska småningom tas i bruk för att det ska börja gå undan.
Svahn rekommenderar att de som inte vill köa tar en tur till Ekenäs, där köerna är kortare.
– Ett alternativ är att äta en glass utomhus medan man väntar på sin tur, säger han och konstaterar att det regniga vädret i Finland ytterligare gjort sitt till att kön vuxit.
– Sistaminutenresorna går bra åt, folk vill ha lite sol och värme, säger Svahn.
Den som ger sig till tåls och åker på resa i höst i stället kan helt undvika köer lovar han - då blir det nämligen möjligt att få passet skickat till ett postkontor nära ditt hem.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.