Kyrkslätt har i år infört juniorgolfmästerskap

Tisdag den 12 juni deltog femtioen unga golfspelare i åldern 10-17 i Kyrkslätts första juniorgolfmästerskap. Sarfvik kammade hem segern med minsta möjliga marginal till tvåan - nämligen värdföreningen på Hjortlandet.

Det var ett ivrigt gäng unga golfare som hade samlats på Hjortlandets golfbanor på tisdag förmiddag för att delta i Kyrkslätts första juniormästerskap genom tiderna. Deltagarna kom från Kurk, Sarfvik och Hjortlandet och tanken var att de skulle få träffa varandra för att kanske i framtiden ha ännu mer samarbete.
– Det är otroligt viktigt för våra unga spelare att få testa på olika banor. Dessutom är det här ett sätt att få nya vänner – vi gör ju det här framför allt för att det är roligt, säger juniorverksamhetsledaren på Hjortlandet Kim Aaltonen.
Lär sig andras taktik
Hans son Emil Aaltonen är en av de femtioen tävlande i mästerskapen. Han ser också många fördelar med ett mästerskap i Kyrkslätt.
– Här får man se vad de olika föreningarna går för. Vi spelar ju på olika sätt beroende på hurdana lärare vi har.
Emils fördelar när han spelar är enligt honom själv att han chippar korta slag.
– Det betyder att jag närmar mig greenen sakta men säkert. Jag är också ganska bra på att putta, säger han.
Han vill ännu bli bättre på att slå längre och kraftigare slag. Det var en del av de unga spelarna riktigt bra på under mästerskapen konstaterar Emil som ser golf som en rolig hobby mer än något väldigt allvarligt.
– Jag tror jag tänker spela golf så länge jag lever, men jag har inte tänkt bli något proffs, säger Emil och äter av makaronilådan som barnen får när de kommit i mål.
Vem vinner?
Emil Aaltonens resultat efter nio hål var i dag 50 slag. Det bästa han klarat av på en sådan rond är 44 slag. Han är ändå nöjd med sitt resultat, men räknar inte med några poäng.
– Det är bara de sex bästa spelarna som får poäng. De samlas sedan ihop för den egna föreningen. Jag hoppas att Hjortlandet vinner – annars äter jag upp min hatt, lovar Emil.
Hans lagkamrater Lotta Tähtölä och Jeppe Malmberg från Kurk berättar att de slagit 107 respektive 83 slag på en artonhålsbana.
– Jag är inte helt nöjd. Jag har slagit 89 på den banan tidigare, så det var lite onödigt högt, säger Tähtölä.
– Jag tror ändå att Kurk vinner, säger Malmberg.
I år har Kurk 12 stycken juniorer som tävlar i mästerskapen, medan Sarfvik har 18 och Hjortlandet 21. Risken att den förening som har mest medlemmar ska ha fördel av antalet spelare finns ändå inte, för det är bara de allra bästa som får poäng.
– Här tävlar man mest mot sig själv, säger Kim Aaltonen som hoppas att mästerskapen ska bli en tradition.
Av minerna att döma när han meddelar att det blev Sarfvik som kammade hem segern med tjugo poäng gentemot Hjortlandets 19 poäng så kan man ana att ungdomarna gärna träffas på nytt för en spelronda.
– Nästa år blir det dock på Sarfvik eller Kurk, förkunnar Aaltonen vars son inte tycks äta upp sin hatt trots att det inte blev han som står på prispallen i år.
Vinnarpokalen gick i år till Sarfvik.