Dubbelt fler tjejer vill till militären

Dubbelt fler tjejer från Nyland har i år sökt in till armén än i fjol. Vad det beror på vet varken de som håller urvals-proven eller de flickor som sökt in. Mitt i Nyland träffade två av dem som ska till Obbnäs i juli.

Att få gå armén har alltid varit en dröm för Iris Aaltio och Tytti Valvisto. Att bevisa för sig själv att man klarar av prestationen rent fysiskt, men också mentalt, är det som sporrade flickorna att i år söka in.

– Förra hösten började vi prata allmänt om armén och då visade det sig att vi båda gick omkring och tänkte i samma banor, säger Aaltio glatt.

– Vi tyckte att det är mycket roligare att söka in tillsammans med någon kompis än att göra det ensam, säger Valvisto som i dag jobbar på soldathemmet i Obbnäs och den vägen kommit i kontakt med livet på garnisonen.

– Jag har varit där och hälsat på henne, säger Aaltio som också tycks veta vad hon ger sig in på.

En tredje kompis, Ida Ala-Ojala, hängde också på idén att söka in till armén.

Inte plats för tre

Att intresset för armén var så stort bland flickor i år innebar att alla inte skulle få den plats de önskat sig.

– Vi fick veta att det endast fanns två platser för flickor i Obbnäs i juli. Vi hade hoppats på att komma in samtidigt alla tre, för att få stöd av varandra där, berättar Valvisto.

– Men då sa jag att jag nog kunde tänka mig att också påbörja armén först på vintern, säger Aaltio.

När flickorna skulle hämta brevet som skulle avslöja platsfördelningen bestämde de sig att göra det tillsammans.

– Det var jättespännande, säger Aaltio.

Till sin häpnad märkte de att de alla hade fått en plats i Obbnäs i juli.

– De hade alltså gjort ett undantag för oss, säger Valvisto.

– När pojkarna i vår klass, som ska in nu samtidigt som vi, fick veta att vi alla kom in blev en del av dem jätteglada för vår skull och gratulerade oss, medan en del faktiskt sade att vi är galna för att vi kommer dit frivilligt, säger Aaltio.

– Visst kommer det säkert att vara svåra stunder när de skriker åt oss, men vi vill ju testa på att vara en del av männens hårda värld, avslutar Valvisto.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.