Svensk nämnd vill att Friggesby får fortsätta

Fortsätta? Inte fortsätta? Fortsätta! Friggesby skolas vara eller inte vara har varierat under vårens lopp men nu har lärarna och eleverna fått beskedet att verksamheten fortsätter i höst.

Den svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden var helt enig i sitt ställningstagande på onsdagskvällen.
Detta sedan de färskaste elevsiffrorna ger belägg för minimiantalet 20 elever i höst, vilket utgör grunden för att skolan med fyra årskurser kan ha två lärare och två sammansatta klasser.
 

Anslag finns
På tjänstemannahåll hade man igen föreslagit att skolan dras in från hösten men i nämnden föreslog medlemmen Johan Miettinen att verksamheten fortsätter. Hans förslag kunde omfattas.
– Detta kan ske inom ramen för beviljade budgetanslag, försäkrar chefen för svensk dagvård och utbildning Inka Tikanen-Pietikäinen, sedan nämnden fått ta del av den ekonomiska delårsrapporten för årets första fyra månader.


Kostar 60 000 euro
Inga tilläggspengar behövs således. Att hålla skolverksamheten i den lilla byskolan i gång kostar cirka 60 000 euro.
Trots att nämnden nu enhälligt signalerar grönt för Friggesby är det möjligt att politikerna i kommunstyrelsen och fullmäktige ännu vill ha sitt ord med i skolindragningsspelet, speciellt som också den finska skolan i Obbnäs läggs ner.