KSF-arkiv

Pojokunderna flyttas till Karis Aktia

Aktias kontor i Pojo hör till dem som fusioneras då bankkoncernen effektiverar sin verksamhet.

Samarbetsförhandlingarna som Aktiakoncernen inledde den 8 oktober har slutförts. Till följd av förhandlingarna minskas personalen med cirka 50 personer, vilket utgör 5 procent av hela personalen. Ursprungligen uppskattades nedskärningsbehovet till 65 personer.

Utöver personalminskningen tänker koncernen också spara pengar genom att slå ihop kontor, avveckla överlappande verksamheter, förenhetliga arbetssätten och sluta fungera som centralt kreditinstitut.


Ska leda till bättre service

Pojokunderna kommer i huvudsak att överföras till kontoret i Karis berättar Aktias regiondirektör Christer Nyback.
Han räknar med att fusionering ska vara klar i början av nästan år, senast i slutet av januari.

– Vi har inte haft möjlighet att informera kunderna om sammanslagningen så länge förhandlingarna pågått men nu kommer vi att göra det i snabb ordning.

Bakom beslutet att dra in Pojokontoret ligger bland annat det relativt korta avståndet till Kariskontoret och det förändrade kundbeteendet.
– Det finns massor av nya möjligheter att sköta sina bankärenden på. Kunderna behöver oss inte på samma sätt dagligen längre. Då de behöver oss handlar det däremot ofta om mer krävande uppgifter. Genom att fusionera kontoren kan vi bygga upp bättre kompetens och på så sätt erbjuda till och med bättre service åt våra kunder.

Några detaljer om hur personalminskningarna riktar sig går Aktia inte ut med. Banken i Pojo har i samarbete med Kariskontoret haft en bemanning på två personer och enligt Nyback kommer de Pojokunder som gör sig ärenden till kontoret i Karis mötas av bekanta ansikten.

I fjol stängde Aktia sina kontor i Svartå och Degerby. Finns det ännu några västnyländska Aktiakontor som lever farligt?
– Det är de här besluten som har fattats nu och det finns inga framtida beslut. Man får se hur marknaden utvecklar sig, säger Christer Nyback. 


Byföreningen beklagar

Martin Glader
som är ordförande för Pojo byförening beklagar beslutet som innebär att Pojo helt blir utan bankkontor. Andelsbanken slog igen för drygt sju år sedan.
– Inom föreningen gör vi vårt bästa för att viktiga serviceformer ska hållas kvar i byn. Till dem hör utan vidare banken.

Han ser nyheten som symtomatisk för Pojo - avveckling då det i stället borde handla om utveckling.
Förutom att försämra kyrkbyns serviceutbud och livskraft kan stängningen ha konsekvenser för hela staden.

– Detaljplanen för Gumnäs-Klockarudden borde bli klar i början av nästa år. Priset på tomter och fastigheter brukar alltid sjunka när servicen blir sämre.

Utöver kontoret i Pojo ska även kontoren Helsingfors Tölötorg, Esbo Alberga, Vandaporten, Laihela, Korsholm Helsingby, Vasa Sundom och Vasa Vikinga slås samman med grannkontor.
De slutförda samarbetsförhandlingarna är en del av ett handlingsprogram som strävar efter att minska bankens kostnader med cirka 5 procent årligen fram till 2015. Nedskärningarna medför en engångskostnad på 5 miljoner euro. De årliga besparingarna uppskattas till drygt 5 miljoner euro.