I sagokällaren fick sjätteklassarna Amanda Ewalds, Rebecca Lomberg, Emmi Jäntti och Antonia Österman uppslukas av havets rörelser på varandras ryggar. Foto: Johanna Lemström

I Österby finns en källare för sagor

Källare kan vara mörka, unkna och lätt fuktiga. Eller så kan de vara som källaren i Österby skola – mysigt inredd i maritimt tema med ett madrassbeklätt golv och med textilier på väggar och i taket. En sagokällare.

Österby skola har fullt ut anammat modersmålet som tema för detta läsår. Det senaste är en sagokällare som man inrett i ett gammalt cykelförråd som tidigare också fungerat som hemvårdens utrymme i Österby.

Skolan har en modersmålsgrupp bestående av lärarna Anna Karin Jern, Caroline Westerlund och Pia-Lena Kastus-Lindholm och det är de som har inrett sagokällaren från golv till tak.


Under ytan

I farstun får man de första vinkarna om vartåt det barkar. Ett par grodfötter, en liten katsa, ett nät på vägen, något som kan vara sjögräs ...
Inne i sagokällaren, eller upplevelserummet om man så vill, är det sedan som att dyka ner i havet, ända till botten. Fiskarna simmar längs väggarna, i taket – eller vid havsytan – simmar en haj. Det enda som fattas är havets brus.

Eller något annat ljud, förresten.


Tystnad inleder

Det är tyst. Och så ska det vara, förklarar bibliotekarien Agneta Möller-Salmela, som i går – och i dag – besökte skolan för att inviga sagokällaren som klart inspirerats av hennes upplevelserum i Hangö bibliotek.

Hon förklarar tystnaden:
– Jag inleder med att dela ut tystnadsstenar till barnen. De får sedan sakta föra stenen över sitt ansikte.

– Det är så oerhört viktigt att få barnen att läsa. Läsandet minskar i katastrofal takt medan datorerna tar över. I synnerhet pojkars läsande är alarmerande. 

Omvärlden snurrar på i en faslig fart i dag, säger hon.
Då kan just en sagokällare vara en plats där man kommer till ro och kan försänka sig i en bok, utan att bli störd av något annat.