Trådtrassel. Koppartrådar har vanprytt Älgsjös skogar sedan annandagsstormen slet ner dem 2011. VN:s artikel fick fart på Telia-Sonera. Foto: Benjamin Knopman

Nytt löfte: Telefontrådarna ska bort på måndag

Kilometervis med död telefontråd ligger fortfarande och skräpar på ön Älgsjö i Ingå skärgård, trots löften från Telia-Sonera. Enligt telefonbolaget ska de försvinna senast på måndag.

I VN 4.10 klagade öborna Christer Buddgård och Anders Lundström över att skogen kring deras tomter är nedlusad med koppartråd.

Det handlar om rester från det fasta telefonnätet, som annandagsstormen 2011 slet ned från stolparna för nästan två år sedan. Trådarna hänger i ögonhöjd, ligger i kringlor i blåbärsriset och är en fara för såväl djur som människor.

Telia-Sonera lovade att åtgärda problemet inom de närmaste veckorna. Men en månad senare ligger trådarna fortfarande kvar.

– Det känns lite slött att de lågprioriterar det, säger Buddgård.

Koppartrådarna löper till hans husvägg. Via dem har åskan tagit sig in i byggnaden – två gånger.

"Högsta prioritet"

Matti Kuokkanen från Telia-Sonera säger att arbetet med att avlägsna trådarna är i full gång. Jobbet har högsta prioritet och hans mannar har gjort allt som står i deras makt för att åtgärda situationen, säger Kuokkanen.

– Vi skickade en utredare till platsen genast efter att vi fick höra om problemet.

Eftersom somliga av öns invånare fortfarande var kopplade till det fasta telefonnätet har Telia-Sonera inte kunnat köra i gång avvecklingen genast. Abonnemangen har en uppsägningstid på en månad. Det sista trådtelefonisterna flyttade över till det trådlösa nätverket i går, torsdag, och nu kan arbetet köra i gång.

– Maskinerna står redo i närheten och väntar. Vi kommer med dem till ön senast på måndag.

Christer Buddgård och Anders Lundström är nöjda.

– Bara trådarna försvinner, säger Lundström.