Skylten mot Tolls visar åt fel håll. Den ska flyttas så den pekar norrut i stället för söderut som nu. Foto: Mira Strandberg

Många portar för till Kyrkslätt

Sarvviksporten. Jorvasporten. Tollsporten. Anslutningarna längs stamväg 51 ska få nya namn.

Den fem före färdig stamväg 51 från Kyrkslätt till Esboviken kröns med nya namn. Namnkommittén i Kyrkslätt föreslår för Trafikverket att anslutningarna namnges med efterleden -porten. Den namnleden används redan av kommunen i planeringen av bland annat Ingvalsportens område.

Till portarna sällar sig nu namnen Sarvviksporten, Jorvasporten, Tollsporten och Kyrkslättsporten. Kommittén diskuterade också namnet på gångbron mellan Hindersby och Tolls och valde att föreslå namnet Tollsbron för den i stället för Hindersby gångbro.

Stavningen förenhetligas
Namnkommittén föreslår vidare att stamväg 51 skulle få ett namn för det avsnitt av vägen som ligger i Kyrkslätt. På Kyrkslättsområdet kunde vägen sålunda heta antingen Västerleden eller Jorvasvägen.

Trafikverket ska också ta ställning till korrigering av felaktiga skyltar längs stamväg 51. I Stensvik, vid cirkulationsplatsen söder om stamvägen, finns en skylt mot Gamla Jorvasvägen med texten Sarfvik. Eftersom alla vägnamn med namnet Sarvvik i sig härrör sig till byn med samma namn, föreslår namnkommittén att också skylten ändras så att där står Sarvvik.

Tolls ska bli Korkkulla
Vid cirkulationsplatsen vid Tolls anslutning finns en skylt som visar söderut med texten Tolsa-Tolls. Eftersom Tolls hållplats och största delen av Tolls by ligger norr om stamvägen, och eftersom Tollsvägen leder norrut från anslutningen, föreslås att skylten flyttas så att den pekar norrut.

På skylten söderut ska det i stället stå Korkkulla.