Foto: VN-arkiv

Mest nej till fusion i Hangö

Minister Virkkunens omnämnande att Hangö är en kommun som kan tvångsfusioneras väcker agg.

Det är inte många beslutsfattare i Hangö som ser någon idé i en kommunfusion med Raseborg. Bättre att lösa de ekonomiska problemen var för sig, anser de flesta som svarat på VN:s gallup.

Men eftersom staten förutsätter att alla kommuner ska utreda alternativen, måste det ske, resonerar de flesta. Social- och hälsovården vill de helst ha i ett större samarbete där Lojo ingår.


Brett samarbete

Stadsstyrelseordförande Jouko Kavander, SDP, bekräftar att Hangös bokslut ser snyggare ut med lägre skuldbörda tack vare att Hangö hamn har ombildats till aktiebolag. Men fortfarande uppfylls en del kriterier för kriskommun.

En utredning med Raseborg kommer Hangö inte undan, men det är långt ifrån säkert att den leder till en sammanslagning, säger Kavander.

Han berättar att en delegation från Hangö vid sina fyra besök hos Finansministeriet även fått mycket beröm för skötseln av ekonomin som noga granskats. Kavander tror att de statliga tjänstemännen förstår Hangös val. Kommunminister Henna Virkkunen må vara av annan åsikt.


Inte utan Lojo

– Utan att Lojo är med är det inte någon idé med en kommunsammanslagning. Både Hangö och Raseborg behöver några år på sig att få ekonomin i skick. Sen får man se, säger Kavander.

– Vi har dessutom den här soppan kring social- och hälsovårdsreformen. Det behövs ett bredare hälsosamarbete där Lojo med kranskommuner är med, och två sjukhus som har arbetsfördelning sinsemellan. Allt under HNS. Med ett tillräckligt brett hälsosamarbete behövs inga kommunfusioner, säger han.


Läs hela artikeln med flera gallupsvar i fredagens  VN/eVN