VN följde med polisen Mats Lagerstam på stan för att kolla in parkeringsproblemen. Foto: Nina Ahtola

Parkeringssyndare kommer lätt undan

Under året så här långt har Raseborgspolisen skrivit ut 170 parkeringsbot. Med skärpt övervakning skulle siffran lätt vara det mångdubbla.

En vardagsmorgon i oktober har endast fem av de trettio bilar som står parkerade vid Stationsvägen i Ekenäs den parkeringsbricka som skylten ger påbud om. En förseelse som en patrullerande parkeringsvakt skulle straffa med en parkeringsbot på 30 euro.

I Raseborg är parkeringsövervakningen ändå polisens uppgift. Att deras resurser inte räcker till för att övervaka parkeringstider och andra parkeringsförseelser som inte förorsakar direkta trafikfaror är föga förvånande.

Möjligheten att hyra in en parkeringsvakt från Lojo är något staden räknat på, senast för några år sedan. Då visade det sig vara en alltför dyrbar satsning. Även om parkeringsvakten skulle ha utnyttjat sin arbetstid maximalt och skrivit ut böter för glatta livet skulle staden enligt kalkylerna ha gjort ett minus på 20 000 euro. 

Är det för dyrt med inhyrda parkeringsvakter tycker överkommissarie Mats Lagerstam att staden i stället kunde investera i parkeringsautomater för de platser där det finns ett behov av att få rotation på bilarna.
– De skulle säkert betala igen sig ganska snabbt. På en så här liten ort tror jag att folk inte vågar låta bli att betala. 


Läs mer i torsdagens VN/eVN.