Visko Teepaks fabrikschef i Hangö Joachim Lund och Adven Groups vd Jussi Ojanen inviger det nya värmeverket. Foto: Nina Ahtola

Nu är det flis som torkar konsttarmarna

Korvskinnsfabriken Visko Teepak i Hangö är litet miljövänligare än tidigare. I dag (22.10) invigdes nämligen Adven Ab:s flisvärmeverk som ersätter Visko Teepaks gamla värmeverk som gick på tung brännolja.

Visko Teepak som tillverkar korvskinn av konstfiber har fram tills i dag använt tung brännolja som energikälla vid produktionen. Energin behövs förstås för att hålla fabriken varm, men mycket värme behövs helt enkelt för att torka korvskinnen under tillverkningsprocessen.

– Det gamla värmeverket som gick på olja var byggt 1988 och hade nu kommit till sin livscykels ände, säger Joachim Lund, Visko Teepaks fabrikschef.

Man funderade på olika möjligheter och kom fram till att flis är en vettig och modern lösning. Offerter begärdes in och fyra olika entreprenörer visade intresse.

– En av dem var Adven Ab, tidigare Fortum, och i slutet av 2012 skrev vi ett avtal med dem, säger Lund.

I Hinkus anda

Nu står anläggningen klar och kommer att ha en trevlig bieffekt – fabriken blir kolneutral vad gäller bränsletillförseln. Förbränningen av 3 000 ton tung brännolja per år är ett minne blott.

Det är ett steg i rätt riktning eftersom Visko Teepak är ett av de företag som antagit Hangö stads utmaning om deltagande i Hinku-projektet. Hinkus mål är att utsläppen av växthusgaser ska minska med 80 procent från 2007 års nivå fram till år 2030.