Erica Helin, 26, deltar i FSD:s kongress för första gången. Foto: Benjamin Knopman (Klicka på bilden för att öppna den i rätt format.)

"Bra att luckra upp bland gamylerna"

Partikamraterna beskriver henne som en stigande stjärna och parallellerna till en ung Maarit Feldt-Ranta är lätta att dra. Erica Helin, 26, tror på sossarnas framtid.

– Jag ville göra något annat än att skriva arga kommentarer på Yles webbplats, säger Erica Helin om varför hon gick med i Ekenäs socialdemokrater för ett och ett halvt år sedan.

Inom FSD, Finlands svenska socialdemokrater, har en kraftig föryngring skett de senaste åren. Helin är en del av den nya vågen. Men att komma ur skåpet som ungsosse i pursvenska Ekenäs var inte lätt.
– Jag har fått kommentarer som "tror du att du är någon välgörenhetsarbetare?" och "gå med i Röda korset i stället".


"SDP har glömt vilka de är"

Och hon förstår det. För gemene man kan politiken i Finland i allmänhet och SDP:s ageranden i synnerhet framstå som komplicerade och svårförstådda. Helin erkänner själv öppet att hon inte riktigt begriper sig på social- och hälsovårdsreformen, trots att hon försökt läsa på om ämnet.

Det är ingen hemlighet att sossarna läcker röster till Sannfinländarna och Centern, säger Helin.
– SDP har glömt vilka de är. Partiet har tappat förtroendet hos vanliga arbetare – de som utgör grunden i samhället och får hjulen att snurra, ofta med en lön som inte alltid är arbetsbördan värdig. De får enligt mig dra det tyngsta lasset i och med alla statliga och kommunala besparingar.


Nästa Feldt-Ranta?

Erica Helin gick med i politiken efter att hennes son Emil föddes. Hon gjorde det helt utan tidigare politisk erfarenhet men utrustad med en stark känsla för rätt och fel, precis som sossarnas starka kvinna Maarit Feldt-Ranta en gång gjorde.
– Jag blev väldigt glad över att hon ställer upp i ordförandevalet, säger Helin om Feldt-Ranta.

– Hon är bryggan mellan yngre och äldre. Hon kommer att bli en närvarande ordförande och kan vända skeppet på rätt köl.

Helin är medveten om parallellerna mellan dem. Och någonstans långt inne i henne finns också drivkraften att nå riksdagsnivå, medger hon.


Kompetensen väger tyngst

Enligt Hans Mattson från Ekenäs socialdemokrater har Erica Helin goda chanser att gå hur långt som helst.
– Hon är en stigande stjärna. Hon är väldigt talför och har kunskap för att backa upp sina tankar, säger Mattson.

Helin är nyligen vald till posten som ordförande för Unga socialdemokrater (FSUD) 2014 och inkommande helg deltar hon i sin första FSD-kongress. Hon är delegat i stället för Otto Metsämäki, en annan ung röd eldsjäl.

– Det är bra att luckra upp lite bland gamylerna. Men det är ändå alltid värdegrunden och kompetensen som är det viktigaste, säger Helin.

– Jag vill aldrig bli vald enbart för att jag är ung och kvinna.


Läs mer om stämningarna inför FSD:s kongress i tisdagens VN/eVN.