Samjoursavtalet mellan sjukhuset och Raseborgs stad gäller egentligen bara från fredag klockan 16 till måndag klockan 8 - inte på vardagskvällar. Foto: VN-arkiv

"Sjukhusjouren är inte en hälsocentralsjour"

Hur fungerar egentligen den kommunala hälsocentralsjouren på vardagskvällar och veckoslut på Västra Nylands sjukhus? Vilka åkommor kan man söka vård för?

De här frågorna aktualiserades förra veckan då en 11-årig pojke från Karis inte fick vård på jouren vid sjukhuset då han hade ont i öronen (VN 18.10).

Han anlände till jouren tillsammans med en förälder efter klockan 16 på onsdagen. Då hade han haft öronvärk i över ett dygn. Sjukskötaren Anneta Lindqvist erbjöd familjen att stanna kvar och vänta, men varnade för att kön är tre timmar. Mer akuta och brådskande fall fanns denna dag och de går alltid först.

Lagen tydlig

För en vanlig invånare kan det vara svårt att förstå skillnaden mellan vårdnivåerna. Grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa säger det är väldigt klart beskrivet i hälso- och sjukvårdslagen vilka fall som kräver brådskande vård.

– Det handlar om fall där livet är i fara och man måste få vård direkt eller inom samma dygn, om sjukdomen förvärras eller kroppsskadan försvåras utan behandling.

Samjour bara på helger

Det nuvarande avtalet om samjour på sjukhuset gäller faktiskt inte ens vardagskvällar från måndag till torsdag. Om man söker sig till sjukhuset efter klockan 16 någon av dessa dagar och får vård så är det egentligen utanför den hvc-service som staden avtalat om med sjukhuset.

– Och i sådana fall debiteras man också direkt av sjukhuset för specialistvård, förklarar Nummenmaa.

Från och med nästa år kan det dock bli en ändring på den här punkten:

– Det nuvarande samjoursavtalet som gäller från fredag klockan 16 till måndag klockan 8 har på tjänstemannanivå diskuterats att utvidgas att gälla också vardagskvällar fram till klockan 20. Personligen tycker jag det till och med kunde gälla till klockan 21, säger Nummenmaa.