Uppsägningar vid Ekåsen kan få juridiska följder

En facklig tvist är möjligen i antågande angående grunderna för uppsägningarna vid Ekåsens sjukhus i Ekenäs.

Då man gick in för att slå samman avdelningar på Ekåsens sjukhus fanns det inte längre jobb inom Västra Nylands sjukvårdsområde för tretton mentalvårdare och en vaktmästare. Jobb erbjöds i stället inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Två arbetstagare sade upp sig, en tog emot ett jobb vid Hucs och resten valde att inte ta emot de erbjudna jobben som hade inneburit arbetsresor på 100 till 150 kilometer.

HNS tog över

Eftersom personalen inte tog emot de erbjudna tjänsterna blev det uppsägningar. Vid Västra Nylands sjukvårdsområde var ledningen beredd att kalla uppsägningsgrunden produktionsmässig eller ekonomisk, men det var man inte på högre ort.

HNS-ledningen ogillade skrivningen "produktionsmässiga och ekonomiska orsaker". HNS vd Aki Lindén beslöt den 30 september att HNS-styrelsen därför tar över ärendet. Ur arbetsgivarens synpunkt handlade om vägran att ta emot anvisade arbetsuppgifter.

I stället anger man individuella grunder som uppsägningsorsak. HNS-styrelsen beslöt på sitt möte i måndags att vidhålla denna syn på grunderna för uppsägningarna vid Ekåsen.

Motförslag utan stöd

Karisbon Harri Yltävä, medlem i HNS-styrelsen, var förhindrad att delta i måndagens möte. Marjut Lumijärvi fungerade som hans ersättare  och hon föreslog att styrelsen skulle gå på samma linje som nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde.

– Men mitt förslag förföll, jag fick inte gehör för det. Jag anmälde dock avvikande åsikt till protokollet.

"Omöjligt jobb"

Fackförbundet JHL:s huvudförtroendeman vid HNS Kalevi Kannisto är mycket besviken på HNS-styrelsen och utesluter inte en juridisk process.

– Jag är besviken och förvånad över att styrelsen höll fast vid denna hårda och inhumana linje. Det är helt omöjligt att ta emot ett jobb på 150 kilometers avstånd för en skiftarbetare. Det går inte ens tåg och buss som passar in i schemat. Arbetstagaren kan inte behöva ta emot ett omöjligt jobb.