Saknar sin ena katt. Susanna Öster med döttrarna Lotta och Elin, och katten Lillis som de omhändertagit via Skeppsdal family, saknar katten Hobbe sedan drygt två veckor. Foto: Johan Kvarnström

Även döda hittedjur ska anmälas

Den som kör på ett husdjur ska ringa polisen. Sedan är det bara att hoppas att de vet vad som ska göras. I ett fall slängdes en död katt i soporna.

Bortsprungna katter finns det på basis av alla efterlysningslappar gott om just nu. Men det är allt annat än klart för alla vart man skall vända sig i olika situationer då man hittar ett djur utan ägare. Ett husdjur i gott skick skall till hittedjurshemmet, men med påkörda djur är det inte lika självklart vad man ska göra.
Ingås veterinär Kersti Heimäe har klart för sig vad som skall göras i olika situationer. Hon hänvisar till veterinärmottagningen då det gäller döda och skadade husdjur och i övriga fall till Skeppsdal family.
– En sak man måste komma ihåg är att en krock är ett helt annat fall än ett vanligt fall med hittedjur. Vid krock skall man alltid kontakta polisen, både då det gäller husdjur och vilda djur. Polisen har rätt att avliva djuret om skadorna är svåra och döda djur skall föras till oss. Då har ägaren möjlighet att hitta djuret om de söker efter det. En del gör det, andra inte.
Meddelar ni till hittedjurshemmet om det kommit ett dött djur till er?
– Nej, det meddelar vi inte någonstans. Men vi skriver upp kännetecken så att vi kan berätta att en sådan och en sådan katt eller hund nu finns hos oss. Vi håller djuret i frysen 15 dagar, sedan skickas det till krematorium.

På Skeppsdal family (hittedjurshem för Hangö, Raseborg och Ingå) berättar Päivi Räty att man också där tar emot döda djur. Men hon är medveten om att det endast är veterinärmottagningen i Karis som känner till det. Hon tror ändå att denna oklarhet torde försvinna med de direktiv som Sydspetsens miljöhälsa just nu utarbetar.
Räty berättar att Skeppsdal till skillnad från veterinärmottagningarna har möjlighet att förvara djur i frysen en längre tid än de 15 pliktskyldiga dagarna som veterinärmottagningar håller sig till.
- Vanligtvis håller vi dem ett halvår, i fall ägaren tar kontakt. Vi har ingen brådska, säger Räty.

Läs mer om ämnet i lördagens tidning!