Efter en hjärninfarkt är det svårt att styra hur fingrarna rätas ut eller kröks. KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Rehabilitering i egen regi kan bli verklighet

Patienter i behov av rehabilitering, till exempel efter en stroke, har svårt att få vård på svenska efter att rehabiliteringsavdelningen i Mjölbolsta stängde för ett drygt år sedan. Raseborg överväger nu att själv starta upp en rehabiliteringsavdelning.

Folkhälsan Syds rehabiliteringsavdelning i Mjölbolsta stängde i september i fjol. Sedan dess har bland annat strokepatienter haft svårt att få svenskspråkig rehabilitering.

Tf förvaltningsöverläkare Aulikki Ahlgrén-Rimpiläinen i Raseborg medger att det är ett problem och det gäller för hela regionen, inte bara Raseborg.


"Svårt neka rehabilitering"

Rent praktiskt går det till så att en förfrågan om betalningsförbindelse kommer till Aulikki Ahlgrén-Rimpiläinen. Hon bedömer om rehabilitering på avdelning är nödvändig och därefter kan patientens rehabilitering börja.

Vad VN erfarit har det dock varit svårt att alls få rehabilitering i vissa fall.

– Det är nog svårt att neka någon rehabilitering. Det är eventuellt fråga om fall där patienten i flera år rehabiliterats men resultaten låter vänta på sig som vi kanske måste fundera på en alternativ vårdplan, säger Aulikki Ahlgrén-Rimpiläinen.


Egen avdelning?

Ingen av de anstalter som patienter med Raseborg som hemort fått betalningsförbindelse till ligger geografiskt väldigt nära Västnyland. Kauniala ligger i Grankulla, Orton i Brunakärr i Helsingfors och Lamminniemi i Somero. Av den här orsaken, och på grund av språkaspekten, har man börjat fundera på andra alternativ.

– Allt är väldigt preliminärt ännu, men vi funderar på en egen rehabiliteringsavdelning från år 2015. Ett annat alternativ som ska utredas är rehabilitering i samarbete med Lojo sjukhus.

Eller så fortsätter man som nu med att köpa tjänsterna av privata aktörer.
– Men det blir väldigt dyrt, så en egen rehabiliteringsavdelning vore bättre.


Läs mer i lördagens VN/eVN.