Hus 32 har stått tomt i fyra decennier. Allén som löper ner mot stranden ska bevaras, enligt förslaget till detaljplan för området. Foto: Niclas Erlin

Historiska kvarter ska öppnas i Dragsvik

Nedre bostadsområdet i Dragsvik kan bli hem för över 600 personer.

Två åhörare – VN:s och radio Vegas utsända.
Det var den publik som konsult- och planeringsbyrån Pöyrys utsända Pasi Rajala och Inka Kytö mötte tillsammans med Raseborgs stadsplaneringsarkitekt Simon Store, då förslaget till detaljplan för Dragsviksstranden presenterades för allmänheten i måndags i Ekenäs.

– Aningen ovanligt, konstaterade Pasi Rajala inför det tomma auditoriet.

Under sina 29 år i branschen har han endast en gång tidigare upplevt att ingen dykt upp på ett invånarmöte; en annan gång var det en person som deltog.

Flera av de kommentarer och anmärkningar som lämnades in då planerna för området presenterades för två år sedan har tagits i beaktande i det reviderade planförslaget, och det kan till en del förklara nolluppslutningen den här gången.


Nära vatten

I alla händelser kan de aktuella planerna beskrivas som både storstilade och intressanta. Förverkligas målen i dem kan bostadsområdet söder och sydväst om Nylands brigad ha 600 till 700 invånare i framtiden.
– Om planerna blir verklighet är det ett mycket högklassigt område som tar form. Det ligger ett stenkast från vattnet och i en historisk miljö, säger Simon Store.

De fastigheter som nu dominerar området – tegelhus från början av 1900-talet – ska sätta sin prägel på byggnationen också i framtiden. Tanken är att området behåller sin nuvarande karaktär, även om byggnadsbeståndet blir tätare.

– Proportionerna för de nya husen utgår från de gamla, säger Inka Kytö.

– Något sedvanligt bostadsområdet blir det inte, konstaterar Pasi Rajala.


Krympte

Den totala byggnadsrätten för området är tänkt att bli 31 625 kvadratmeter, av vilka 20 675 kvadratmeter är ny byggrätt. Planerna är bantade jämfört med dem som lades fram hösten 2011. De utlåtanden och anmärkningar som då lämnades in påverkade planeringen så att byggrätten krymptes.

Samtidigt läggs nu också mera tyngd på naturvärdena. I förslaget finns inritade särskilda delområden för att trygga livsmiljöerna för fjärilar och fladdermöss.

Strandområdet möjliggör rekreationsbruk i viss utsträckning. Stranden föreslås ändå bli naturskyddsområde och en skötsel- och användningsplan ska göras upp för zonen innan kvartersområdet som gränsar till den tas i bruk.


Skyddas

De gamla byggnaderna är inte skyddade i nuläget. Det är en sak som förändras ifall detaljplanen godkänns med tillhörande skyddsbeteckningar för givna byggnader. Efter det kan de inte rivas eller förändras utan museimyndigheternas lov.

I planen föreslås att totalt 13 hus skyddas. Hit hör alla nuvarande sju bostadshus – tomma som bebodda – och därtill bland annat den gamla kål- eller potatiskällaren (hus 17), det tidigare bönehuset (hus 23) och det gamla stallet (hus 35).
Numren som anges här är de som används i området i dag.

Alla byggnader har inventerats. Också de som är i dåligt skick kan iståndsättas, säger Pasi Rajala.
Enligt honom har ägarna den inställningen att husen är värda att bevaras.