Studieglädje. Tuure Malmgren, Fredrik Vaahtera, Vili Helmi och Jasse Juvakka jublar över att de får fortsätta i Klinkbackan koulu nästa höst. Foto: Benjamin Knopman

Glädjeropen ljuder i Klinkbackan koulu

Eleverna i Klinkbackan koulu får fortsätta bygga kojor i skogen och åka slalom i Påminne. Äntligen får vi arbetsro, säger lärarna om beslutet att inte lägga ned byskolan.

Solen skiner sval på det azurblå himlavalvet och löven glöder orange. Hösten har svept in Klinkbacka skola, men de svarta orosmolnen som skockades över byskolan i Pojo är borta. De skingrades sent i tisdags då bildningsnämnden med endast en rösts marginal beslöt att bevara skolan.

När klassläraren Liisa Hellberg berättade nyheten för sina ettor på onsdagsmorgonen utbrast de i spontana glädjerop.

– Det känns väldigt bra att äntligen få arbetsro efter fyra år av nedläggningshot, säger en märkbart lättad Liisa Hellberg.


"En betongdjungel"

Sitt jobb skulle Hellberg ha fått behålla oavsett om skolan fortsatte eller inte. Planen var att förflytta såväl lärare som elever till Kiilan koulu i Karis centrum om nedläggningen hade blivit av.

Fyrorna Fredrik Vaahtera, Elias Piippo och deras kompisar är glada över att det inte gick så.

– Jag har en kompis som går i Kiilan koulu. En bra typ. Han gick tidigare i skola här, och han har sagt att Klinkbacka är mycket bättre, säger Piippo.

– Kiilan koulu är en betongdjungel, säger Fredrik Vaahtera.


Tack till föräldrarna

Rektor Aki Viitanen vill rikta ett stort tack till föräldrarna, som har orkat kämpa för skolans framtid.

– De har fortsatt outtröttligt under årens lopp. Utan dem skulle den här skolan inte finnas kvar.


Läs mer i dagens VN/eVN.