Här samlas steg för Hälsostegen. Från vänster Regina Sjöblom, Michaela Lindholm, Camilla Vuorinen, Monica Råstedt och Anna Lindberg.

Hälsa och ära står på spel i Tenala

Promenader i krispig höstluft och gott sällskap. Kan det bli bättre? Folkhälsans lokalavdelning i Tenala slog på stort inför kampanjen Hälsostegen och köpte 35 stegmätare till sina medlemmar. Nu när kampanjen är halvvägs ligger Tenalaföreningen på andra plats i landet.

Folkhälsans kampanj Hälsosteget ska få människor att gå mera och målet är att alla som deltar ska gå minst 10 000 steg per dag. Kampanjen ordnas som en tävling mellan lokalföreningarna och små och stora priser lottas ut bland deltagarna.
I Tenala beslöt lokalföreningens styrelse sig för att sätta fart på tenalaborna och köpte 35 stegmätare till medlemmarna. Det har gett bra resultat. Föreningen har fått många nya medlemmar tack var kampanjen och har just nu 51 medlemmar registrerade i kampanjen, men det går att registrera sig ända fram till 15.10. Alla deltagare har en stegräknare och lägger sina steg till föreningens resultat.
Varje måndag går medlemmarna en fem kilometers-rutt i grupp, och då har man haft ändå upp till 20 deltagare. Deltagarnas utgångsläge varierar, en del har ett rörligt jobb och kommer upp till 7000 - 8000 steg en vanlig arbetsdag, medan de som sitter stilla på jobbet kan ligga på 2.600 steg när arbetsdagen är slut.
– Det har blivit jätteviktigt att ta stegmätaren på genast när man stiger upp på morgonen, berättar Michaela "Skrållan" Lindholm som är organisatör. Det ger motivation att gå ännu lite till om man ligger nära målet.

Intresset överraskade

Michaela Lindholm hör till dem som har en aktiv vardag och har hittills nått 26.000 steg på en dag, men målet är 30.000.
– Jag har alltid tyckt om att röra på mig, och så är det här ju så roligt när man får folk med sig.
– Vi är positivt överraskade av intresset för den här stegkampanjen, säger ordförande Anna Lindberg som är ordförande för Folkhälsans lokala avdelning i Tenala. Det är också jätteroligt att vi har fått med människor i olika åldrar, deltagarna är från 20 år till 70+.
Det är också en överraskning att föreningen ligger andra eftersom det är första gången man deltar i Hälsosteget. Kampanjen leds nu av lokalföreningen i Lappfjärd där man har över 80 deltagare i kampanjen.
För den som ännu vill hänga med i kampanjen och gå för Tenala finns det några stegmätare kvar som Michaela Lindholm gärna delar ut.