Johanna Ekman och Marika Wickström bär ut ett av de större föremålen, en brandspruta. Amanuens Lotta Friberg längst till höger. Foto: Nina Ahtola

Gamla lager skrapas fram i Fiskars museum

Fiskars museum, inhyst i ett hus som byggdes i medlet av 1800-talet, ska restaureras. Arbetet ska vara klart i vår och målet är att museet öppnar igen den 1 juni nästa år.

Fiskars museum ska rustas upp. Museichef Emi Ingo använder ogärna ordet renovering i sammanhanget, eftersom det bland annat handlar om att ta fram gamla material på väggar och golv.

– Det är snarare en restaurering och till viss del konservering. Vi vill genom restaureringen också få fram husets historia, säger hon.
Gamla tapeter skrapas fram, gamla trägolv får ett nytt liv och nya utställningar ska byggas upp.

Över 800 prylar
Då huset byggdes, troligen 1851–1853, användes det ursprungligen som mekaniska verkstadens kontor. På 1940-talet flyttade museet in. Inför restaureringen töms nu museet och det sker inte i en handvändning:

– Över 800 föremål ska packas in i silkespapper och flyttas till tillfälliga lager. Samtidigt förs de in i en elektronisk databas, berättar amanuens Lotta Friberg.

Restaureringen ska inledas redan den 15 november så det brådskar att få ut grejerna. Meningen är att restaureringen ska ske i en rask takt. Då museet flyttar in tillbaka – vilket torde ske våren 2014 – ska nya utställningar ta form. Målet är att öppna på nytt den 1 juni.

– Eventuellt kanske vi ordnar ett evenemang under restaureringens gång också så att folk får komma och se hur arbetet framskrider, säger Lotta Friberg.