Vem som ska sörja för att julbelysningen hängs upp i Ekenäs i år är oklart. Foto: VN-arkiv/Benjamin Knopman

Företagarna tvingas lysa upp julen

Julen verkar vara räddad i Karis, åtminstone för julbelysningens del. Däremot är det än så länge oklart hur det blir med julbelysningen i Ekenäs.

Som en sparåtgärd kommer staden i år inte att sköta upphängningen av julbelysningen som i adventstider brukar tändas i centrum av Karis och Ekenäs.
– Vi har diskuterat med företagarna och föreningarna om att de skulle delta i talkot så att de sätter upp belysningen och sköter det praktiska medan staden står för elektriciteten, säger stadens tekniska direktör Jan Gröndahl.


Inga pengar i Karis

Bland företagarna i Karis hann man redan börja frukta en mörk jul.
– Vi betalar julöppningsprogrammet ur egen ficka. Vi har inte råd att också lägga upp julbelysningen, säger Tapio Viljanen.

Han tycker att man i Karis i likhet med Ekenäs borde bilda en centrumförening. Genom att organisera sig kunde man åtminstone få lite stöd av staden.

Med tanke på årets julöppning kommer initiativet till en centrumförening visserligen för sent, men läget har ändå ljusnat.
– Företaget N3M har lovat ställa upp och hjälpa oss. De är vår räddande ängel. 


Knappt även i Ekenäs

Något direkt jubel framkallar talkotanken inte hos Centrumföreningen i Ekenäs.

– Vi kan inte vara utan julbelysning. Ett alternativ är att vi själva lägger upp belysningen, vilket knappast är möjligt. Det andra alternativet är att staden lägger upp den och fakturerar oss, säger vice ordförande Kim Holmberg.

Har ni råd med det alternativet?
– Nej, med nuvarande resurser är knappast möjligt. Våra åtaganden har blivit flera hela tiden.

För ett stöd på 14 000 euro om året har föreningen bland annat hand om skötseln av torgverksamheten.