Gamla bastun har 10 rum fördelat på tre våningar. FOTO: KAJSA PAAKKI

Ett bastant hus med tio rum

Den röda tegelbyggnaden Gamla bastun har 110 år på nacken. Huset i tre våningar är i gott skick men ytorna behöver renoveras.

I nästan 30 år har Västnyländska ungdomsringen, VNUR, huserat i Gamla bastun vid Västvallen i Ekenäs. Förra veckan beslöt föreningens allmänna medlemsmöte att avstå från byggnaden. Den återgår i stadens ägo.

Tegelbyggnaden, i tre våningar med 10 rum på 20–30 kvadratmeter och ett stort trapphus, har ett ypperligt läge alldeles intill Knipans badstrand.
– Det två första våningarna är allt igenom tegel på tredje våningen är det tegel på gavlarna men resten och takkonstruktionerna är i trä, berättar Ringens tidigare ordförande och mångårige aktivist Holger Wickström.


Snö inne

Västnyländska ungdomsringen flyttade in huset 1984. Ringens medlemmar har under snart tre decennier satt ner många talkotimmar på att renovera huset.
– Då vi kom hit var det ganska nedgånget, flygeln mot gården var en ruin. Det var sotiga väggar, snödrivor inne på golvet, fönstren var söndriga, berättar Holger Wickström.

Huset har tre ingångar, en från gatan och två från gårdssidan. Då man stiger in i första våningen från gatan möts man av en bred spiraltrappa som går ända upp till tredje våningen. I första våningen finns fyra rum.

I andra våningen hade Ringen sitt kansli ända fram till i fjol då man flyttade det till Karis. Där har man också haft ett mötesrum, i dag fungerar de två rummen som uppsamlingsplats för möbler, bordsstandar, rekvisita med mera.

Betonggolvet är slitet på vissa ställen, målarfärgen på väggarna har närmare 20 år på nacken.

 

Järnvägsräls i taket

Trapphuset hade Ringen precis renoverat då tredje våningen utsattes för en eldsvåda i april 2009. I dag är de rappade väggarna målade i vitt och terrakotta. Den svarta ledstången i järn är original. Tittar man upp i taket löper där två svarta streck.
– Det här huset är konstruktionstekniskt byggt på samma sätt som kasernerna i Dragsvik, det löper järnvägsräls i taket, säger Holger Wickström.

Tredje våningen renoverades efter branden för drygt fyra år sedan. Där finns nu en bostad på cirka 30 kvadratmeter, ett företag har sitt kontor där och Ekenäs segelsällskap har sin klubblokal där.

I vilket skick är huset?
– Det är bastant byggt och i bra skick, men ytorna behöver renoveras.
Fasaden har lappats i flera etapper. På vissa ställen syns sprickor, flera av dem uppstod vid den senaste branden. Går man in på gården ser man att huset har en flygel och flera vinklar och vrår än vad fasaden mot Västvallen gör gällande.

Vilken verksamhet borde det finnas i huset?
– Med tanke på läget något med turism. Eller konstnärsresidens eller hotell, säkert går det att göra till bostadshus med det blir opraktiskt.
Heidi Jousmaa håller med om turismplanerna.
– Det är trevligare om det kommer till större nytta.


Läs mer i torsdagens VN/eVN.