Thure Lindeberg är trött på att kommunen ständigt sätter käppar i hjulet för honom. VN-arkiv

"Kommunen norpar åt sig marken"

Efter en åtta år lång kamp för grustaget i Käla kommer nästa smäll för jordbrukaren Thure Lindeberg – kommunen tar hans åkrar.

Thure Lindeberg är trött.

Jordbrukaren från Pickala gård har odlat spannmål på ett 35 hektar stort markområde i Käla sedan 1995. Han har arrenderat marken av Nokia, och i juli fick han slutligen köpa den. Han trodde därmed att saken var klar.

Då kom bakslaget. Det finns en regel som säger att kommunen kan utnyttja sin förköpsrätt. Att de får gå in och överta en markaffär framför näsan på en annan köpare inom tre månader.

Vilket var precis vad som hände under måndagens fullmäktigemöte.


Blir en rättsprocess

Ett splittrat fullmäktige röstade ja till att använda förköpsrätten för åkermarken eftersom området ansågs ha utvecklingspotential.

– Det är ett betydande slag mot min verksamhet. Varför vill kommunen bygga på en åker? frågar Lindeberg sig.

Kommer du att överklaga?
– Det är självklart. Det här blir en rättsprocess, och det finns en stor chans att beslutet upphävs då det är fattat på extremt lösa boliner. Kommunen norpar åt sig marken.

Timo Raivio (De gröna) var en av politikerna som röstade för att kommunen utnyttjade sin förköpsrätt. Enligt honom är det ytterst viktigt att Sjundeå investerar i marken, eftersom det enligt honom kommer att behövas fler tågstationer längs kustbanan i takt med att metropolområdet växer.

– Om det så är om tio år spelar mindre roll. Till dess kan Thure få bruka åkrarna, anser jag, säger Raivio.

Marktvisten är inte Lindebergs enda skäl att vara förbittrad på kommunalpolitiken i Sjundeå. De senaste åtta åren har kännetecknats av en utdragen process för att få starta upp ett grustag och krossa en del av ett berg i Käla.


Läs mer i dagens VN/eVN.