Så här ska Vanda energis anläggning för avfallsförbränning se ut då den är klar. Det blir landets största avfallskraftverk. Skiss: Vanda energi

Framtidens sopor ska brännas

År 2014 då Vanda energis nya avfallskraftverk tas i bruk kommer en stor del av västnylänningarnas sopor att bli värme och elektricitet.

Nästa år är det meningen att Vanda energis avfallskraftverk i Långmossebergen i östra Vanda ska stå klart att ta emot sopor för förbränning.

Som bränsle ska kraftverket använda källsorterat blandavfall från bland annat de västnyländska kommunerna. Också avfall från Östnyland och huvudstadsregionen, inklusive Kyrkslätt, ska brännas i Vanda.


Fler förstår

Rosk'n Rolls rådgivare Linda Wendén, som i går deltog i Västra Nylands sjukvårdsområdes miljödag för att tala om avfallsförbränning, har märkt att folk allt mer börjar förstå vitsen med avfallsförbränning.

– Det enda alternativet till förbränning är att deponera soporna, det vill säga samla dem på hög, säger Linda Wendén.
Vid avfallsdeponering bildas metangas och med tanke på klimatförändringen är det därför bättre att bränna dem, konstaterar hon.


Sortering viktigare

Linda Wendén säger att sortering av soporna blir ännu viktigare än tidigare.

– Papper, kartong, glas, metall och farligt avfall ska sorteras från det övriga. Kvar blir egentligen bara plast om man också komposterar.

Den som oroar sig för utsläpp från avfallskraftverket kan sluta oroa sig, säger hon.
– Utsläppsgränserna är mycket striktare än för ett kraftverk som bränner fossila bränslen. Dessutom kommer utsläppen att övervakas mycket noga.


Ger el och värme

Kraftverket kommer att producera både värme och elektricitet. Hälften av Vanda stads fjärrvärme kommer att komma från den nya anläggningen – eller med andra ord från bland annat västnylänningarnas sopor.

– Omräknat kan man säga att den energi som produceras då en vanlig påse sopor bränns motsvarar den energimängd som går åt för att grädda en plåt bullar eller för en varm dusch.

Den el som kommer att produceras vid avfallskraftverket skulle täcka 200 000 höghustvåors elbehov per år. Värmen som produceras skulle räcka till för att värma upp 100 000 höghustvåor.


Läs mer i onsdagens VN/eVN.