Skärmavbild från Yle Västnylands webbplats.

Yle Västnyland vill ha registrering ‒ ledningen säger nej

I vårvintras ställde sig redaktionen vid Yle Västnyland samfällt bakom ett önskemål om att man börjar förutsätta registrering av dem som vill delta i diskussionen på Yles webbplats. Men i dagsläget finns inga planer på att överge nuvarande praxis.

Diskussionen om webbkommentarer, om möjligheten till anonymitet eller ett eventuellt registreringstvång och om policyn för vad som kan godkännas för publicering har enligt Patrik Rosström, chef vid Yle Västnyland, pågått så länge kommentarerna existerat – och pågår fortsättningsvis.

I början av året, ungefär samtidigt som flera tidningar gick in för registreringstvång och debatten om hat på nätet tog ny fart, uppvaktade redaktionen i Ekenäs ledningen för Svenska Yle med en skrivelse där man talade för en förändrad praxis. Rent konkret skulle den förändringen ha inneburit, att lyssnarna får lov att registrera sig för att med kommentarer kunna bidra till diskussionen på webben. Under signatur skulle man fortsättningsvis ha fått skriva.

Åsiktsyttringen eller önskemålet kom inte till som resultat av något enskilt problemfall, gör Rosström klart. Det fanns flera samverkande orsaker:
Den livliga debatten på Yle Västnylands webbplats gör förhandsmodereringen arbetsdryg. Registreringstvång kunde minska den andel kommentarer – i dag 15-20 procent ­–
som strider mot policyn och därför inte publiceras.

Dessutom kunde man eliminera eller minska risken för att någon kommer åt att instämma i sin egen, tidigare kommentar.


För debattens skull

– Det är klart att det är tidskrävande att förhandsmoderera kommentarerna, säger Marit af Björkesten, direktör för Svenska Yle och i den egenskapen ansvarig för allt innehåll på svenska.

Enligt henne är det ändå värt besväret, då målet att åstadkomma en god, bred och livlig debatt. Förhandsmoderering har bedömts vara det bästa sättet att komma därhän.
Genom att uppdatera webbreglerna har man höjt ribban för hurdana slags kommentarer som kan publiceras och – internt – gjort klart att redaktionerna inte behöver öppna för debatt i alla frågor samt att Yle inte har någon skyldighet att publicera de kommentarer som debatten genererar.

Dessutom har det visat sig, att tonen i en pågående debatt kan påverkas i gynnsam riktning om en redaktör signalerar närvaro och uppmuntrar exempelvis genom att tacka för en kommentar

Till tanken på registrering förhåller af Björkesten sig reserverad.
– Inte heller en registrering är problemfri. Man har lika fullt en möjlighet att utge sig för att vara någon annan, säger hon.


Läs mer i tisdagens VN/eVN.