VN-arkiv/Benjamin Knopman

Ekenäs Energi vill backa från kärnkraft

Staden borde inte delta i Fennovoimas projekt utan tvärtom träda tillbaka från sitt nuvarande ägande i bolaget via Katternö kärnkraft, anser direktionen för Ekenäs Energi.

Det föreslår direktionen för stadsstyrelsen och vidare för stadsfullmäktige.

Vid onsdagens direktionsmöte slöt sex ledamöter upp bakom den här ståndpunkten. Bara en röstade för engagemang i Fennovoimas projekt – det planerade kärnkraftverksbygget i Pyhäjoki.
– Det var ganska enhälligt, summerar ordföranden Ann Storsjö, SFP.

Själv hade hon varit inställd på att eventuellt bibehålla, men inte utöka stadens ägande i Katternö kraft, som via Katternö kärnkraft är delägare i Fennovoima.
Men bland direktionsledamöterna ifrågasattes det meningsfulla i att hänga kvar med en obetydlig ägarandel, det uppfattades som onödigt.
Att beslutet därmed kom att gå ett steg längre än till ett beslut om bibehållen insats, är inget problem för Storsjö.

Närvarande vid direktionsmötet var Fennovoimas vd Juha Nurmi. Han informerade om bolaget och projektet och bäddade därmed enligt direktionsordföranden för en konstruktiv och bra diskussion.

Tanken har varit att frågan om stadens Fennovoima-engagemang skall tas upp i stadsstyrelsen den 14 och i stadsfullmäktige den 21 oktober.
Totalt har staden hittills investerat 560 000 euro i Fennovoima.

VN rättar:  I texten var den ursprungliga formuleringen "bibehållen ägarandel" vilseledande. Bibehållen insats, skulle det vara.