Behövs det inte flera skolgångsbiträden, speciallärare med mera om undervisningsgrupperna blir större? undrade Annukka Söderblom – här med Einar i famnen. Foto: Peter Johansson

"Hur ser alternativen till en skolfusion ut?"

Finns det inga alternativ till modellen med skolsammanslagningar? var en av många frågor vid den informationskväll kring finska skolsektorns anpassningsåtgärder som på onsdagskvällen arrangerades i Pojo.

– Nog har det bollats med idéer och nog har också ett och annat redan gjorts, försäkrade Raseborgs bildningsdirektör Robert Nyman.
Som exempel på redan verkställda åtgärder nämnde han flyttningen av förskolorna så att de finns i anslutning till skolorna – ett arrangemang som har både pedagogiska och kostnadsmässiga fördelar.

Frågeställaren, Fiskarsbon Marko Halttunen, släppte inte tråden.
Han framhöll det lätt meningslösa i att fortsätta titta på samma siffror, vare sig de har att göra med inbesparingar eller elevgruppers storlek, och efterlyste en mera helhetsbetonad analys där man i underlaget för beslutsfattarnas avgöranden försöker beakta sådant som positiva effekter av inflyttning med flera tillväxtfaktorer.


Blir inte större

– Ökar inte behovet av bland annat skolgångsbiträden och speciallärare – och därmed också kostnaderna om undervisningsgrupperna blir större? undrade Annukka Söderblom från Fiskars.

Vilket gav Nyman anledning att, en av åtskilliga gånger under kvällen, konstatera att undervisningsgrupperna inte blir nämnvärt större om två skolor med sammansatta klasser slås samma och eleverna grupperas om årskursvis.


Sjunkande andel

Undervisningschef Jukka Hautaviitas konstaterande att prognosen för andelen finskspråkiga grundskolelever i Raseborg är i sjunkande ifrågasattes i viss mån.
Och det blev inte bättre, då han gjorde gällande att benägenheten att flytta bort från Raseborg är större bland stadens finskspråkiga än bland de svenskspråkiga invånarna.


Tiotals föräldrar

Överlag kom diskussionen att kretsa mera kring skolparet Fiskarin koulu-Kirkonkylän koulu än kring Kiilan koulu-Klinkbackan koulu.
Men på plats fanns föräldrar till barn i samtliga fyra skolor – många tiotal personer, vilken betydde att de närvarande beslutsfattarna och tjänstemännen helt planenligt var i klar minoritet.

Något besked om hur beredningen kommer att se ut vid bildningsnämndens avgörande sammanträde den 15 oktober fick de inte – av lättbegripliga skäl.
– Jag har inte skrivit ett ord av den ännu, sade Robert Nyman.