KSF-arkiv.

Kor ska bli biff på Västankvarn gård

Västankvarn i Ingå vässar slaktkniven. De lokala köttproducenternas långlivade dröm om ett eget slakteri kan gå i uppfyllelse.

Vi mumsar närproducerat som aldrig förr. Trakten är rik på köttproducenter. Ändå finns inget slakteri i Västnyland.

Den saken ska det bli ändring på, om aktiebolaget Svenska småbruk och egna hem får sin vilja igenom.
– Vi funderar på att stödja ett lokal slakteri för att vara med i vågen av intresse för lokalt producerad mat, säger ordförande Marcus Borgström.

– Förutom att vi fyller enskilda producenters behov, svarar vi på efterfrågan på lokal mat i Nyland.


Slakta, stycka, packa

Aktiebolaget har gjort en kartläggning och kommit fram till att Västankvarn gård i Ingå är en utmärkt plats för ett framtida slakteri.
– Där finns till och med en gammal ladugård som passar bra, säger Borgström.

Det nya slakteriet ska utföra alla moment i slakteriprocessen, från det att korna och grisarna leds in genom dörren till att biffen förpackas.

I dagsläget sker slakt, styckning och packning ofta på olika orter.
– Slakterierna i Kauhajoki och Outokumpu styckar och förpackar, men den biten saknas helt i södra Finland, säger Borgström.


Gårdsbutik?

Om det alls blir ett slakteri hänger på de lokala köttproducenternas intresse.
Men Borgström har visioner.
– Kanske vi får till stånd en gårdsbutik på Västankvarn gård.

VN har inte lyckats nå Västankvarn gårds vd, Torsten Lindqvist, för en kommentar eftersom han befinner sig på en jaktresa.


Läs mer i torsdagens VN/eVN.